България ще изпълни критерия за инфлация, който е последната пречка пред приемането на страната в Еврозоната. Това гласят прогнозите на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това стана ясно от думи на министъра на финансите Асен Василев.

Влизането в еврозоната беше един от основните приоритети на правителството на Николай Денков и Мария Габриел. През 2023 г. в парламента бяха приети необходимите закони, беше приет бюджет за 2024 г. с дефицит до 3%, а единственият критерий, който страната още не е покрила, е свързан с нивото на инфлацията.

„Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г.“ , каза Асен Василев и добави, че предвиденият ръст на инфлацията за годината ще бъде в рамките на 3%.

Той каза още, че приемът в еврозоната „изисква стабилна политическа среда“. Според финансовият министър предстоящата в началото на март ротация на поста министър председател „ще се случи“ и подчерта, че основна задача остават назначенията в регулаторите.

Във вторник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха на ГЕРБ договор за реформи след предстоящата ротация. Това предизвика остра реакция от страна на другите две партии, които подкрепят правителството – ГЕРБ и ДПС.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че няма да приеме договора, а в петък промени мнението си и допусна преговори с ПП-ДБ относно приоритетите на управляващата коалиция. В събота той поиска за партията си половината от местата в Министерския съвет, както и властта в половината от областните администрации в страната.

В документа, предложен от ПП-ДБ, става въпрос предимно за смените в ръководството на регулаторите и специализираните служби. От ПП-ДБ предлагат постовете в тези органи да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ - двете партии, които влизат в управляващата коалиция.

От ПП-ДБ казаха, че ако партията на Борисов не се съгласи на това, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Предложеният меморандум предизвика и остра реакция и от председателя на парламентарната група на ДПС и санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция Делян Пеевски.

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, а след това на поста да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

По план ротацията на правителството предстои в началото на март. На 6 март се очаква Денков да подаде оставка като министър-председател и на негово място да бъде избрана Габриел.

Споровете между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ възникна на фона на разкритията за тежки нарушения и зависимости в съдебната система, които станаха публични след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. В парламента беше образувана комисия, която разглежда този случай и групата на Нотариуса, но не и други подобни като случая "Осемте джуджета" и групата на бившия следовател Петьо Петров - Еврото.