На вътрешно гласуване Върховният съд изглежда е решил да да отмени ключовото дело "Роу срещу Уейд" (Roe vs. Wade), което гарантира правото на аборт вече почти половин век, според изтекло проектостановище от февруари, публикувано онлайн в понеделник вечерта от Politico. В проектостановището, написано от съдия Самюел А. Алито-младши, мнозинството от съда гласуват за отмяна на "Роу", според "Politico". Съдия Алито нарече решението погрешно и каза, че спорният въпрос, който възпламенява политическите дебати в Съединените щати повече от едно поколение, трябва да се решава от политиците, а не от съдилищата. „Ние считаме, че "Роу" и "Кейси" (друго решение на Върховния съд, което ограничава правото на абортите, въвеждайки термина "жизненост на плода") трябва да бъдат отменени“, пише съдия Алито в документа, обозначен като „Становище на съда“, според Politico. „Време е да се вслушаме в Конституцията и да върнем въпроса за абортите на избраните от народа представители."

Законът в Мисисипи забранява абортите след 15-тата седмица, когато много жени все още не знаят, че са бременни. При "Роу" този срок е 24 седмици когато плодът все още се счита за нежизненоспособен. Законът на Мисисипи никога не влезе в сила, защото беше веднага оспорен в съда. Много щати, контролирани от републиканците, приеха подобни закони. Изтичането на 98-страничното проекторешение е безпрецедентно. В съвременната история на съда ранните проекти на становища никога не са изтичали преди да бъде обявено окончателното решение. А ранните проекти на становища често се променят до момента на обявяване на решението на съда. Но ако съдиите обявят решение като това в изтеклия проект, това ще бъде сеизмична промяна в американското законодателство и политика, идваща само месеци преди междинните избори за Конгреса, които ще решат кой контролира властта в Капитолия. Абортът отдавна разделя двете партии - и страната - въпреки че се оттегли като централен проблем през последните години. Съдебно решение по подобие на това в ранния проект може да предизвика нови политически битки в Конгреса и в щатите в цялата страна за това дали и как процедурата трябва да бъде ограничена. В статията на Politico се посочва, че съдиите, гласуващи в подкрепа на мнението на съдия Алито, са Кларънс Томас, Нийл М. Горсуч, Брет М. Кавано и Ейми Кони Барет. Последните двама бяха назначени от Доналд Тръмп. Съдиите Стивън Г. Брейер, Соня Сотомайор и Елена Каган работят върху контра документа, изразяващ несъгласието им. Не е ясно как ще гласува главният съдия Джон Г. Робъртс. В момента в съда има консервативно мнозинство от 6 на 3 на съдии, назначени от републикански президенти. [caption id="attachment_605089" align="alignnone" width="690"] Поне 26 щата ще забранят абортите в САЩ, ако бъде отменено решението "Roe vs. Wade"
Сн.: Guttmacher.or[/caption] Ако "Роу" падне в 26 щата се очаква абортите да бъдат забранени. Само в 14 щата и окръг Колумбия се ще има защитено реално права на аборт за жените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ BG VOICE:

https://bgvoice.com/10-г-затвор-и-100-000-глоба-оклахома-е-на-подпи/ https://bgvoice.com/кентъки-прие-законопроект-забранява/ https://bgvoice.com/повече-от-половината-аборти-в-сащ-се-пр/ https://bgvoice.com/флорида-прие-законопроект-забранява/ https://bgvoice.com/след-месец-с-новия-закон-абортите-в-тек/ https://bgvoice.com/228-републиканци-от-конгреса-поискаха-въ/ https://bgvoice.com/байдън-и-камала-харис-обещаха-да-браня/ https://bgvoice.com/върховният-съд-остави-в-сила-законът-з/ https://bgvoice.com/върховният-съд-може-и-да-подкрепи-забр/ https://bgvoice.com/камарата-на-представителите-прие-зак-3/ https://bgvoice.com/върховният-съд-на-републиканската-па/ https://bgvoice.com/луизиана-въвежда-забрана-за-абортите/ https://bgvoice.com/мисури-също-забрани-абортите/ https://bgvoice.com/алабама-забрани-абортите-дори-при-изн/ https://bgvoice.com/с-новите-закони-срещу-абортите-против/ https://bgvoice.com/джорджия-забрани-абортите-след-като-с/ https://bgvoice.com/ot_redaktora_a_kato_otnemat_pravoto_na_abort/ https://bgvoice.com/от-редактора-идва-ли-гилиад-жени-сам/