Външният министър на Сърбия и лидер на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич възхвали бившия си партиен ръководител и бивш президент на Сърбия Слободан Милошевич, известен като "касапинът на Балканите", осъден в Хага за военни престъпления в Босна и Херцеговина, Хърватия и Косово.

По време на предизборен митинг в Горни Милановац Дачич заяви, че е важно гражданите да гласуват за "победоносна Сърбия, в която Александър Вучич е президент, а Дачич е министър-председател".

В своята реч Дачич си спомни за бившия президент на СПС и осъден военнопрестъпник Слободан Милошевич, който според него е бил "пример за това как трябва да се обича и защитава страната и как да не се щади собственият живот за националните интереси".

"Слободан Милошевич беше осъден, но днес неговият внук гордо заема третото място в листата на коалицията СПС - Обединена Сърбия - Зелените на Сърбия, което доказва, че идеите за истина и справедливост, любовта към страната и своя народ се предават на социалистите и истинските патриоти от поколение на поколение", каза Дачич, цитиран от официалния уебсайт на партията.

Настоящият сръбски външен министър е бивш говорител на Слободан Милошевич. Президентът Вучич пък е негов министър на информацията в продължение на две години, като политиката му е известна с репресии срещу журналистиката и свободата на словото.