„Ди икономист"

Преди 90 години британски самолети бомбардираха непокорни племена на Арабския полуостров, за да затвърдят управлението на основателя на саудитската държава Абдел Азиз ибн Сауд. Времената не са се променили много оттогава. Заедно с Америка и Франция Великобритания сега снабдява, въоръжава и обслужва стотици саудитски самолети, участващи във въздушните бомбардировки на Йемен.

Макар че не привлече голямо обществено внимание или надзор от страна на парламента, мащабът на кампанията в момента надхвърля този на Русия в Сирия, отбелязват анализатори, които наблюдават и двата конфликта. С одобрението на правителствата им западни оръжейни компании осигуряват разузнавателна и логистична подкрепа и презареждане на самолетите във въздуха, за да могат да извършват много повече всекидневни излитания, отколкото Русия може да осигури.

Съществуват и различия. Руските пилоти изпълняват бойни мисии в Сирия, а западните пилоти не се включват в такива от името на ръководената от саудитците коалиция в Йемен. Нито пък техните правителства са членове на военния съюз. Тяхното присъствие в Рияд трябва да гарантира, че правилата за защита на цивилните по време на война се спазват, настояват западни официални представители. Но редица изследвания на терен поставят тези твърдения под съмнение. Въздушните удари бяха причина за смъртта на хиляди цивилни в над половината от случаите в рамките на 16-месечната кампания, съобщи „Амнести интернешънъл" през май.

Организацията откри доказателства за използването на британски касетъчни бомби. Заедно с други неправителствени организации като Съвета на ООН по правата на човека, „Хюман райтс уоч" и „Оксфам" тя документира използването на западни оръжия при обстрела на йеменски пазари, медицински центрове, складове, заводи и джамии. Анализатор твърди, че използването на оръжията му се равнява на съучастие на Запада във военни престъпления.

Войната в Йемен сигурно е доходоносна. От началото на бомбардировките през март 2015 г. Саудитска Арабия е вложила 2.8 млрд. паунда (3.8 млрд. долара) в британски оръжия. Това я превръща в най-големия оръжеен пазар на Великобритания, сочат данни на правителството, анализирани от Кампанията срещу търговията с оръжие.

Американските доставки са дори още по-големи.

Западната подкрепа вероятно е помогнала за успокояването на гнева на Саудитска Арабия от сделката на Америка и другите световни сили за облекчаване на санкциите срещу Иран. Но тя също така разпали друг конфликт в Близкия изток. Наред със сухопътната операция и ръководената от саудитците блокада тя разруши инфраструктурата в най-бедната държава в Арабския свят, принуди над два милиона души да напуснат родното си място и обрече на глад една четвърт от 26-милионното население на Йемен. Хуманитарни агенции предупреждават, че се задава нов приток на бежанци през Червено и Средиземно море.

Преговорите за прекратяване на войната се възобновиха на 16 юли в Кувейт. Но и двете страни погледнаха с насмешка на заплахите на Кувейт да изгони делегациите им, ако не постигнат споразумение за две седмици. Йеменският президент в изгнание Абд Рабо Мансур Хади, който се надява да създаде собствено правителство, отхвърли предложенията на пратеника на ООН за споделяне на властта със сегашните управници. Той затегна редиците на собствения си екип от хардлайнери. Гражданската война през 60-те години на миналия век продължи осем години, припомнят наблюдатели.

Раздробената държава усложнява още повече задачата на миротворците. Южняци в пристанищния град Аден се опитват да възродят самостоятелната държава, която съществуваше до 90-те години на миналия век там. Още по на юг персийските държави, ръководени от Обединените арабски емирства, са разтревожени от струпването на сили на „Ал кайда" в Хадрамаут и се опасяват, че те могат да преминат в собствените им държави, които имат голямо йеменско население. Бомбардировките в последно време над саудитските градове Медина, Джеда и Катиф показват обсега, който джихадистите вече имат. Последствията от тази война ще се усещат много години напред.