Формалният и почетният председател на ДПС влязоха в открита война, която оставя съдбата на Движението без ясно бъдеще. В сряда вечерта основателят на ДПС Ахмет Доган изпрати отворено писмо, с което поиска оставката на Делян Пеевски и още петима души от оперативното ръководство на партията. Официалният съпредседател му отговори малко по-късно с позиция във Facebook, в която отчасти казва, че "Никой не може да спре Новото начало!".

Отношенията между двамата ескалираха след като в последните седмици партията и парламентарната група на ДПС се разцепиха на две фракции. Формален повод за това беше гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 30 депутати, близки до Делян Пеевски, го подкрепиха, а 14 гласуваха "против", един се въздържа. Преди и след това хора, близки до Доган, бяха изключвани от партията. 

Вотът в пленарната зала изкара наяве процеси в ДПС, които изглежда са тлеяли отдавна. В писмото си от сряда Доган пише, че партията преживява сериозна криза в организационния си живот: "Системно неспазване на Устава на ДПС; От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.); От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията."

Догат отрича отправените от Пеевски обвенинея за натиск върху членове на ДПС: "Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!" И добавя:

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е либе за китка.“

Според Доган в партията "има опит за вътрешно - партиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията".

Затова той призова за оставките на Делян Пеевски - председател на ДПС,  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС, Радослав Ревански - член на ЦОБ.

"Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!" Това отговори съ-председателят на ДПС Делян Пеевски, малко след като писмото на Ахмед Доган стана публично.

"Реминисценции от отминали времена, в които “отгоре” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони. Това ли е апотеоза на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава.", пита Пеевски и припомни, че под негово ръководство партията е получила "рекордните за всички 34 години брой депутати"

От тук нататък, пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората.

"PS. Двамата с Ахмед Доган се познаваме прекалено добре и двамата знаем  каква е истината. Историята ще покаже, че съм бил прав. Никой не може да спре Новото начало.", завършва Пеевски.

Пълните позиции на Доган и Пеевски може да намерите тук:

Междувременно, по-рано в сряда всички парламентарно представени сили отказаха да преговарят с още неполучилото втория проучвателен мандат за съставяне на правителство Движение за права и свободи.

Така изглежда, че и вторият мандат ще бъде неуспешен, въпреки че съпредседателят на ДПС - санкционираният за корупция от Великобритания и САЩ Делян Пеевски, изрази желание да преговаря за него с парламентарните групи.

Новината идва на фона на разцепление в самото ДПС.  Във вторник верните на Доган 17 депутати бойкотираха заседанието на парламентарната група на Движението, на което трябваше да се вземе решение за втория мандат.

Президентът Румен Радев ще го връчи на ДПС като втора парламентарна сила, а третият -  на избрана от него партия. Досега заявка, че го искат, са дали ДСБ и "Да, България" (част от ПП-ДБ), ИТН, "Възраждане" и БСП.