Президентът на Кения Уилям Руто обеща на 23 май, че предстоящото разполагане на войски на страната му в Хаити ще има за цел да смаже бандите, които опустошават най-бедната страна в Западното полукълбо.

Застанал до президента Джо Байдън, който предложи финансовата и логистична помощ на Вашингтон за мисията в Хаити, Руто заяви, че кенийските сили имат за цел "да осигурят сигурността на тази страна и да сломят гръбнака на бандите и престъпниците, които са причинили неописуеми страдания в Хаити".

Президентът Джо Байдън обяви, че възнамерява да обяви Кения за първия основен съюзник на САЩ в Африка на юг от Сахара, който не е член на НАТО, докато посрещаше кенийския си колега Уилям Руто на знаменателно държавно посещение.

"Подчертавайки издигането на стратегическите ни отношения, президентът Байдън обяви намерението си да определи Кения за основен съюзник извън НАТО", се казва в изявление на двамата лидери. 

САЩ се съгласиха да предоставят 300 млн. долара за многонационалните сили, които ще включват 1 000 кенийски полицаи, но Байдън каза, че присъствието на американски войски в Хаити би повдигнало "всякакви въпроси, които могат лесно да бъдат погрешно представени".