Само за три седмици през март повече от 53 000 души напуснаха столицата на Хаити, докато конфликтът между мощни въоръжени банди опустошаваше цивилното население, а държавата до голяма степен отсъстваше и политиците все още не намират изход от хаоса.

Според оценки на ООН, публикувани във вторник, десетки хиляди хора са напуснали столицата Порт-о-Пренс между 8 и 27 март, като насилието отново се е разразило през великденските почивни дни и в началото на април.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви на 2 април, че в Хаити се извършват мащабни нарушения на правата на човека, "безпрецедентни в съвременната история на страната", включително убийства, отвличания и сексуално насилие. Конфликтът също така блокира транспорта на важни стоки и хуманитарна помощ в столицата.

По данни на ООН много от разселените лица пътуват към южния полуостров на страната, който все още се възстановява от разрушителното земетресение през 2021 г. Близо седем от всеки десет души, които са напуснали столицата през март, вече са били разселени от насилието на бандите, посочва организацията.

Тъй като съседните държави укрепват морските си граници, едва 4 % заявяват, че искат да емигрират, най-вече в Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити. Но предпазливото правителство на Доминиканската република засили охраната на границите, отказа бежански лагери на своя територия и депортира десетки хиляди обратно през границата.

Съюзи от мощни банди се опитват да превземат части от столицата, които все още не контролират, и обявиха "война" на фактическото правителство, чийто министър-председател обяви оставката си на 11 март, докато се намираше в САЩ.