Симпатизанти и членове на ВМРО излязоха на протест пред Централната избирателна комисия. Демонстрацията е по повод безконтролното отваряне на секции в Турция, съобщиха от партията.

Исканията са законова промяна

за гласуващите от Република Турция, както и честни и прозрачни избори."ЦИК се прави, че не вижда изборната измама, която ще се случи в Турция. Под изборна измама разбирам това, че на територията на Република Турция ще бъде проведено организирано гласуване и избори в нарушение на избирателния кодекс на Република България. Там ще бъдат подадени между 80 - 100 хиляди гласа. Реално това е една цяла парламентарна група." Това заяви Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО.Той посочи, че да има една група изцяло избрана от чужда държава е огромна наглост и настоя ЦИК да издаде ясни и точни правила за това как се гласува в Турция.

Предни дни Юлиан Ангелов,

главният секретар на ВМРО, заяви, че българите ясно виждат, че в Турция не се осъществява честен вот, а се гласува под строй. Изборите се организират от турската държава и от службите, което е недопустимо. Това изкривява вота - чужда държава се намесва във вътрешната политика на България. „Миналата година обаче в 45-ия парламент всичко това беше унищожено и резултатите станаха ясни още на изборите през юли. Ние казване НЕ на намесата на Турция в българската политика", заявяват от ВМРО.

Христо Иванов, организатор на групите, които ходят в Турция

каза, че това, което е видял по време на наблюдението на изборния процес през месец юли в Турция е описано в особеното мнение от протокола му от град Ескишехир. "Приложил съм към протокола и аз и още един човек жалба с особено мнение към протокола. Описал съм, че когато влязох в училището заварих, че на масичката отпред във всяко едно училище в Турция има представители на изселническите организации, които знаят български и те попълват декларациите на хората", подчерта той и напомни, че те нямат такова право. "Вместо да видя само и единствено декларации, видях и списъка, на който се попълват гласоподавателите, съгласно изборния закон, той няма право да бъде изнасян от секцията", подчерта той. Иванов посочи, че в изборния ден се е говорило само на турски език и в края на изборния ден е намерил указание как се гласува за ДПС на машина в 8 прости стъпки.