Смъртта на кралица Елизабет II отвори отново войната за диаманта Кохинор, едно от съкровищата на света. Четири държави претендират да им бъде върнат. Според слуховете кралицата-консорт Камила ще го носи на коронацията на Чарлз III, съобщават английските медии.

В момента Кохинор или Планината на светлината

се намира в лондонския Тауър с останалите бижута на короната. Оригинално е бил около 191 карата преди обработката, сега е точно 105,6 карата (21,12 грама).Смята се, че е открит в южна Индия през XIII век. Много индуси смятат, че той е Сямантака от приказките Бхагавад Пурана на бог Кришна. Той се появява на короната на “Пауновата династия” на моголския шах Джахан. Въпреки невероятната си големина все пак е втора цигулка на рубина Тимур, защото моголите предпочитали цветни камъни.След около век в ръцете на моголите диамантът се оказва първо в ръцете на Персийската империя, а след това и на Афганистанската империя. Върнат е в Индия през 1813 г. от махараджата на сикхите Ранджит Синг. За него той олицетворява победата на неговата империя срещу династията Дурани в Афганистан.Британската Източноиндийска компания се опитва да откупи диаманта, но безуспешно. Той остава в Индия до 1849 г., когато синът на Ранджит Синг – махараджа Дулееп Синг подписва договора от Лахоре. С него той признава британската анексия на Пенджаб и предава диамантът е предаден на новите власти.Лорд Далхоулси, шотланския генерал-губернатор на Индия пренася ценния камък в Англия и той е показан през 1851 г. по време на Великата изложба. Всички остават разочаровни и съпругът на кралица Виктория принц Албер нарежда да бъде отново шлифован.

По това време се пускат и слуховете,

че известният диамант е прокълнат. Според тях, всеки, който го носи, ще има огромно нещастие, след като той е свързан с куп кървави битки в историята си.Вероятно заради слуховете той така и не става звезда в кралската колекция. Кралица Виктория го носи рядко като брошка. След това бе поставен в короните на кралица Александра и кралица Мери. През 1937 г. вече е централен диамант на короната на кралицата-майка Елизабет. Кохинор за последно се появи публично през 2002 г., когато короната бе поставена на нейния ковчег по време на погребението.Индия за първи път иска да и бъде върнат през 1947 г., когато обява независимост от Великобритания. След това повтаря опита през 1953 г. след коронацията на Елизабет II и сега се опитва за трети път да си върне диаманта. Пакистан, Иран и Афганистан също имат претенции към него.