Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни да стане по-богата. Това заяви премиерът Гълъб Донев в началото на конференцията "България по пътя на еврото", съобщава БНР. Според Донев самата промяна на валутата не носи допълнителна инфлация за разлика от нелоялните търговски практики.

"В еуфорията си нашите партньори от Хърватия сякаш подцениха значението и големия ефект от поскъпването на отделни стоки от всекидневна нужда в отделни търговски обекти, но успяха бързо да реализират мерки, така че такива нелоялни практики да бъдат контролирани и санкционирани", каза още служебният премиер.

С помощта на нашите партньори успяхме да запазим заетостта и ниската безработица в страната, допълни Донев. "Това се дължи на ясния път към целта за присъединяването към еврозоната. През последната година доходите на домакинствата пострадаха от инфлацията. С оглед на притесненията е важно да се отбележи, че влизането в еврозоната не въздейства негативно на инфлацията, а това се дължи основно на нелоялни търговски практики. Членството в еврозоната ще даде по-прозрачна възможност за сравнимост на работните заплати“, каза още Донев.