Канада привежда в действие обещаното облекчаване на визовия режим за българи. България и Румъния са включени в програмата CAN+.

BG VOICE съобщи за това през април м.г., когато новината беше обявена в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от канадския му колега Стивън Харпър.

Въвеждането на облекчения режим ще стане на два етапа.

Българските граждани, които през последните 10 г. са имали канадска виза или имат валидна в момента американска виза или зелена карта, отговарят на условията на програмата.

От тях няма да се изисква да представят документи за финансовото си състояние. Достатъчно ще е да попълнят формулярите, да предоставят две снимки и валиден паспорт. Тези, които имат само американска виза, ще трябва да представят копие от нея. Това става ясно от инструкции за кандидатстването за канадска виза, публикувани от министерството на гражданството и имиграцията.

В секцията за въпроси в сайта на ведомството се посочва, че друго облекчение ще влезе в сила от март - за същата тази група хора няма да се иска виза, а само регистрация в системата eTA - Еlectronic Visa Authorization.

„На практика лица от определени държави ще могат преди пътуването да се регистрират онлайн, попълвайки своите данни. След това ще могат в рамките на няколко минути да получат съответния документ за оторизация", разяснява Михаела Керезова, която е лицензиран имиграционен консултант в Канада.

От всички останали българи, които не отговарят на изискванията на CAN+, се изисква да прилагат доказателства за икономическия си статус, които включват банкови извлечения за последните три месеца, за заплата, собственост, връзки с България и други.

„Това решение ще улесни пътуванията на много български граждани. Надявам се, че нововъведените облекчения ще доведат до разширяване и задълбочаване на вече добрите взаимоотношения между нашите два народа и на силните икономически връзки между страните ни", се казва в писмото на премиера Харпър от миналата пролет.