След седмица на политически драми във Вашингтон Конгресът прие закона за бюджета за 2015-а. В него обаче има много текстове, които не касаят директно държавната хазна. Един от тях променя часовете, които шофьорите на камиони прекарват зад волана.

С новия закон, приет от Конгреса, от догодина те ще имат работен ден в продължение на 16 часа, както беше преди промените от юли миналата година. Това е с два повече от сега разрешените. Промяната към старите HOS правила ще е временна - докато трае проучване за тежкотоварните превозни средства по натоварените пътища на страната.

Така хората от този бизнес ще могат отново да работят до 82 часа на седмица. Новото старо правило за работната седмица на камионите ще влезе в сила веднага след като президентът подпише закона за бюджета. Очаква се това да стане до края на деня в сряда.

Шофьорите на камиони едва ли ще имат право да бъдат зад волана повече от сегашните 11 часа, които са приети в момента. Според експерти промяната ще засегне задължителните рестарти, които шофьорите ще трябва да правят след една изминала работна седмица.  Генералните промени, които ще се въведат, са, че след тези работни 70 часа те трябва да почиват два периода от 1 до 5 часа сутринта. „Първата съществена промяна засяга това, че те не можеха да правят два такива рестарта за 7-дневен период в момента, в който шофьорите започнат работа. Независимо какви курсове и какви почивки са вземали, трябва да минат 7 дена, преди да се използва времето, в което не се работи като рестарт", обяснява специалистът по транспортна сигурност Наталия Стоянова. „Едно от най-желаните неща за промяна касае точно това - ако шофьор на камион има свободно време и е „off duty", да го използва за рестарт и така да има нови 7 работни дни пред себе си."

Когато тези промени бяха приети през лятото на 2013 г., бяха остро критикувани от индустрията. Откакто новите правила влязоха в сила през юни 2013 г., компаниите искат те да бъдат отменени, а това е вторият опит на законодателите да върнат старите норми.

Предишният опит за това съвпадна с катастрофата с камион на "Уол-март" през юни, при която пострада комедийният актьор Трейси Морган.

През 2012-а смъртните случаи от инциденти с камиони са били близо 4 хиляди, а привържениците на по-стриктните правила казват, че те биха предотвратили 1,400 катастрофи и биха спасили 19 живота. Хората от бранша не са съгласни и споделят, че старите правила, за които се правят опити да се върнат, дават до-добри възможности на шофьорите да почиват. 

Известен факт за всички е, че  тези промени ще засегнат стотици хиляди шофьори в страната, а и много българи, които са в този бизнес.

За повечето промените са добре дошли, но експертите напомнят, че професията е отговорна, а рискът от катастрофа е по-голям сега, през зимата. Един от най-важните съвети, независимо колко часа сте карали, е при първи признаци на умора да намерите най-близката отбивка и да си починете, преди да продължите по пътя. Рисковете при преумора са по-големи, още повече че сме в един от най-трудните сезони за шофиране - зимния, а професията е отговорна и рискована и без друго.