Още един българин от 17-те обвинени за мащабна схема за измами с кредитни карти се призна за виновен. Радослав Павлов беше депортиран в Чикаго от София и пред съда призна за участието си в групата на Георги Мартов-Мицубишито.

Според съдебните документи от май 2011 г. до септември 2012 г. Павлов е предоставял на Мартов номера на кредитни и дебитни карти и техните ПИН кодове. Сътрудниците на Мартов кодирали тези номера на пластики и така източвали парите на нищо неподозиращите жертви, които най-често били от страни като Кипър, Белгия, Австрия и Швейцария. За участието си в схемата Павлов получавал процент от изтегленото.

В признанието пред съда става ясно, че прокуратурата разполага със запис, в който Павлов координира с Мартов изтеглянето на парите преди и след полунощ в часовата зона на държавите, откъдето са откраднати номерата на картите. Така се гарантирала максимална печалба, преди банките да се усетят, че се случва нещо нередно.

Според съдебните документи Павлов е причинил загуби за над 300 хиляди долара на жертвите, а Мартов често му изпращал суми по 2,500 долара като комисиона в България.

От признанието става ясно, че Павлов е разказал на властите за негово идване в Чикаго през лятото на 2012 г., за

да открие откраднати 480 хил. долара

Той помолил Мицубишито за помощ. В крайна сметка двамата намерили парите. Комисионата за Мицубишито била 80 хиляди долара, а за Павлов -  40 хиляди, които Мартов му превел в България на няколко транша чрез MoneyGram.

Заради вида на престъплението и сумата на щетите, както и като взема под внимание самопризнанията и бъдещото сътрудничество с американските власти, прокуратурата препоръчва присъда от 41 до 56 месеца, като Павлов ще трябва да излежи две трети от това, което съдът реши. Това означава, че Павлов вече е излежал наказанието си и ще бъде екстрадиран обратно в България.

Двама от 17-те обвинени вече се признаха за виновни - Димо Дешков и Николай Тодоров-Никеца. Те също са депортирани в България.

В началото на януари съдията по делото Гузман обяви, че процесът стартира на 3 октомври т.г. Дотогава трябва да бъдат изчистени всички предсъдебни молби и искове на адвокатите. Очаква се преди това повечето от обвинените да сключат сделка с прокуратурата и да признаят вината си в схемата за източване на кредитни карти.

През март 2014 г. 17 българи бяха обвинени в мащабна схема за източване на кредитни карти и пране на пари. Те бяха арестувани в акция на ФБР и ДАНС в Чикаго и София. За главатар на групата властите сочат Георги Мартов-Мицубишито.