Всяка година хиляди български студенти поемат по вълнуващия път към Америка с идеята да поработят няколко месеца, да спестят или да изхарчат всичко изкарано, но най-важното - да видят свят. Такава е и историята със Славина. Тя е на 21 г., хубаво момиче, добра студентка в столичен университет и единствено дете на своите родители. Както самата тя твърди - „винаги е била много самостоятелна". В Америка идва за първи път преди три години - на бригада. Работи в ресторант и в магазин на Западния бряг и успява да спести достатъчно, за да обиколи доста - Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк. Лудото й студентско лято се повтаря и следващата година, и тази.., която тя решава да нарече своята последна със студентстки статут. Защото взема бързо и смело решение да остане в Америка.

Всички българи, които учат в университети, могат да дойдат на бригада в САЩ с J-1 виза, която им позволява да живеят и работят за не повече от шест месеца, след което са длъжни да се върнат в родината си. За последните 14 години повече от 80 000 наши младежи идват за лятото и работят в различни точки из Съединените щати. Последни статистики алармират, че повече от 30% от тях не се завръщат в България.

Според американския закон студентската виза е единствената такава, която след изтичането си не причинява най-големия за всеки кандидат-имигрант проблем - натрупването на т.нар. нелегален престой, което на най-прост език означава едно - черен печат в паспорта при напускане на Щатите. И завръщането към американската мечта става мираж завинаги. Заради този факт и мечтаейки за по-висок стандарт и възможности, много от нашите студенти стартират живота си тук с големи мечти, но нелегално, без документи и с неизяснен статут.

Славина обаче признава, че цената за това е много висока. „Не можеш да пътуваш като нормалните хора, не можеш да отидеш в болница, ако имаш някакъв проблем, нито да кандидатстваш за нормален кредит, или дори по-евтин наем, защото си извън закона." И изобщо всяка процедура, която изисква доказване на статут или легалност, се избягва. Но Славина казва, че не се крие. „Аз затова избрах да остана в Ню Йорк - първо, тук е толкова готино и предлага такива възможности... второ - огромно е, пълно е с всякакви хора. Никой не може да те намери. Не знам, ако решат да търсят всички нелегални..."

Но дори и да не те търсят, статутът създава спънки. „Проблемът, когато си без документи, е, че изкарваш пари... ама не толкова, колкото можеш да правиш, ако си легален." Ето защо мнозина

 

рискуват с брак по сметка

Славина не прави изключение. „От една година и половина търся за кого да се оженя. Искам да взема документи и бих платила всякаква цена за това", казва студентката. Тя е оправно момиче и бързо намира информация „чрез приятели, познати, има и агенции..." - проучила е всичко и сега остава само да намери правилния човек, на когото да плати сумата от 20 хиляди долара. Точно толкова според нея вървят браковете за документи в Ню Йорк. Тя твърди още, че много хора решават по този начин оставането си в Америка. Това обаче крие много опасности. „Ако те бъдат задържани от имиграционните служби, могат да влязат в затвора известно време, може да им се даде възможност да платят бонд, но след това се задвижва депортационната процедура", обяснява имиграционният адвокат Цветелина Бойновска, която практикува в Чикаго.

Според нея много български студенти забравят най-логичната си опция, ако са решили да останат в САЩ след края на студентската си бригада. „Това е да се опитат да продължат студентските си права тук, като положат изпити за бакалавърска програма", казва адвокат Бойновска. Така шансовете им да си намерят работа след завършването са много големи, а и всеки работодател има правомощията да подаде документи за зелена карта на свой служител."

Специалистите предупреждават, че невинната лятна бригада може да се превърне в сериозно оплитане в мрежите на закона. Лъжливият брак пък е едно от най-сериозните криминални провинения.