Българският милионер от Чикаго Шефкет Чападжиев е трябвало да бъде сред първите пътници на космическия кораб "Спейсшип 2" на компанията "Върджин галактик", който се разпадна в небето над пустинята Мохаве в Калифорния в петък. "Винаги казваха - след една-две години, догодина, догодина и така продължава. Но този път беше много сериозно, че следващата година ще започнем да летим", разказва Чападжиев. Това сега изглежда невъзможно след инцидента, в който загина единият пилот, а другият се бори за живота си в болница. "Винаги сме знаели, че комерсиалното пътуване в Космоса е изключително труден проект", заяви от мястото на катастрофата собственикът на "Върджин галактик" сър Ричард Брансън.

Това е първият тестов полет на "Галактик Спейсшип 2" от януари насам. Този път са тествали двигател, който работи с различно гориво. Совалката се отделя от два самолета, които я извеждат в орбита. Амбицията на сър Брансън е компанията му да създаде повече астронавти за година, отколкото НАСА за последните 60 г. "Да затегнеш предпазните колани е наистина добра идея, защото се изстрелваш от 0 до над 4,000 км/ч за 8 секунди, обяснява той. - Когато си в Космоса, може да се откопчаеш и да погледнеш Земята от тези чудесни големи прозорци на совалката. В безтегловността плуваш и това е пътуването на живота ти, защото вече си астронавт."

Близо 800 души платиха по 250 хиляди долара, за да летят в Космоса - сред тях са звезди като Анджелина Джоли и Брад Пит, Леонардо ди Каприо и Ащън Къчър. Шефкет Чападжиев е един от първите записали се преди седем години. Българинът два пъти се е срещал с Ричард Брансън. "Единия път имаше изложба за самолети в Уисконсин. Тогава показаха самолета, който ще носи ракетата. После имахме голяма среща в пустинята Мохаве, където е летището, откъдето ще излети ракетата. Тя е колкото едно бусче, вътре с шест души пътници и двама души екипаж", раказва милионерът. 

Това е повече от амбициозен проект дори и за мечтател като Ричард Брансън. "Няма да взема сина си в Космоса, докато не съм абсолютно сигурен, че всичко е точно, каза той в интервю за CNN по-рано. - И екипът няма да ме пусне мен в Космоса, докато не сме сигурни, че всичко е точно."

"Бил съм навсякъде, където съм искал, обиколил съм целия свят, направих околосветско пътешествие с „Конкорд" дори. Бил съм, където съм пожелал, и друго нищо не ми остава", обяснява мотива си да иска да е сред първите галактически пътници Чападжиев. Гледайки кадрите от катастрофата, милионерът казва, че инцидентът не го отказва от мечтата му да полети в Космоса. " Както казват - горе Той, каквото е написал, го е написал вече. Така че дали ще бъде със совалката или иначе, не мисля, че има голямо значение."