Първи признал вината си по делото срещу групата на Георги Мартов-Мицубишито. 29-годишният Димо Дешков от Бургас призна вината си по едно от трите повдигнати срещу него обвинения. Според прокуратурата Дешков заедно със сочения от нея за главатар на групата Георги Мартов-Мицубишито и с други двама, един от които друг обвиняем - Георги Вангелов, и трети човек, наричан P. S., са източвали кредитни карти от молове в различни предградия на Чикаго. Според едно от обвиненията, по които Дешков се призна за виновен, е, че теглил кеш от крадени карти през различни банкомати в търговски център в предградието на Чикаго - Ривър гроув. Другите две обвинения срещу бургазлията са подобни и най-вероятно ще отпаднат заради признанието на Дешков. Но на въпроса защо точно сега - година след като той прекара в ареста и месеци преди същинското дело да започне, адвокатът на Дешков отговори уклоничиво. „Няма да отговоря на този въпрос. Той пледира виновен, защото е виновен и иска да поеме отговорност за това, което е направил",  каза Робърт Сийдър.

Присъдата за българина най-вероятно ще е пробация, макар че го грозят и немалко години затвор. „Той отговаря на условията за пробация според федералните закони в Америка, но може и да получи до 20 години затвор - всичко зависи от съдията по делото Роналд Гузман", обясни още Сийдър. Но според адвоката на обвиняемия българин той най-вероятно ще бъде депортиран в България, след като му бъде обявена присъдата в края на май. „ Той е тук без статут. Затова и базирано на престъплението, което е извършил, веднага щом присъдата му е ясна, Министерството за национална сигурност най-вероятно ще го депортира и екстрадира от Америка", продължи Сийдър.

Димо Дешков е един от 17-те българи, обвинени в мащабна схема за източване на кредитни карти и пране на пари. Те бяха арестувани в акция на ФБР и ДАНС в Чикаго и София преди почти 1 година. Засега 8 са пуснати под гаранция на свобода, други 8 остават в ареста, а 1 от обвиняемите е в България, след като съдът там отказа да го екстрадира. Същинското дело срещу българите се очаква да започне през есента, а дотогава се очакват още самопризнали се за виновни, особено тези, които имат по едно или две обвинения. Те ще се надяват на пробация, което е и по-лекото обвинение.

КОЙ ЩЕ ПРЕВЕДЕ ЗАПИСИТЕ?

След дълги разправии между адвокатите на обвиняемите вече има ясен човек, който ще бъде отговорен за превода на хилядите подслушвани записи между българите. Елица Хайтмън има задачата да преведе 1,500 записа, които защитата намира за изключително важни за процеса. Тя ще получава по $52 на час, а за преводите са заделени и $18,000, като половината от тях ще бъдат дадени от държавата. Тези, които сами са си наели адвокати, ще трябва да си платят лично.