Всеизвестно е, че пролетта е сезонът за покупка на нов дом. През тази година обаче периодът е особено подходящ заради исторически ниските нива на лихвените проценти, твърдят експерти. Още повече че се очаква скоро те отново да се повишат. „Условията за закупуване на жилище в момента са изгодни, защото при тези лихви много хора могат да си позволят такава сделка. Така ще имат поносими месечни вноски и няма да живеят вече под наем", коментира кредитният експерт Димитър Димитров. Той посочва, че през последното тримесечие има ръст на отпусканите заеми: „Много хора кандидадстват за кредити точно сега, преди Федералният резерв да е увеличил основния лихвен процент". Според г-н Димитров очакванията са лихвите да се вдигнат най-малко с един пункт, което, колкото и малко да изглежда, добавя над $30,000 лихва към един дългосрочен заем.

Илияна Жечева е сред хората, които сега са си закупили ново жилище. Тя признава, че е използвала тъкмо ниската лихва. „Очакваме нашето семейство скоро да се разрасне и имахме нужда от повече простор в дома. Ниският лихвен процент бе сред основните причини да предприемем тази стъпка. Другата бе, че имаше избор в предлагането на имоти, а и цените като цяло също допринесоха за решението ни. Добре, че не избързахме с покупката преди няколко години, когато имотите струваха доста по-скъпо", обяснява г-жа Жечева.

За добрата имотна заслуга нерядко има и добрият брокер, който е с купувача през всички стъпки от огледа до подписването на договора. „Това е дълъг процес, който понякога отнема до два или три месеца", обяснява брокерът Гергана Тодорова. Тя също твърди, че наблюдава засилено търсене на нови жилища през пролетта, при това не само от българи, но и от американци: „Пролетта е сезонът, когато хората се замислят за нещо по-различно и ново. В този период те на практика планират и следващата учебна година. Понеже една сделка отнема от месец до два, преди да бъде приключена, това е много добър период за новодомците в края на тази учебна година на децата им те вече да са се подготвили за следващата." Според нея дори се забелязва недостиг на имоти, което вече води автоматично до леко покачване на цените им. „Въпреки това и българи, и американци купуват, докато основният лихвен процент все още е под четири процента", отбелязва г-жа Тодорова.

През последните години тя има наблюдения как са се променили интересите на българската общност към имотите: „Допреди няколко години българите търсиха повече апартаменти и мога да ви кажа защо от личен опит. Моите познати и клиенти бяха без деца, затова бе разбираемо да се ориентират към апартамент с една или две стаи. Сега, когато много от тях или вече са родители, или им предстои да имат деца, решават да се преместят от по-малко жилище в по-голямо. Затова в момента българите търсят повече къщи."

Без значение дали е къща или апартамент, в повечето случаи това означава и дългосрочни заеми. При сегашния лихвен процент, който е 3.92, месечната вноска за нов дом при примерен заем от $150,000 ще бъде $709 за период от 30 години. Когато Федералният резерв (ФЕД) повиши основния лихвен процент на 4.94, каквито са очакванията на специалистите, този един пункт при същия заем вече променя много цифрите на дължимата месечна вноска - тя се увеличава с $89, което добавя допълнителни $32,000. Финансистите обясняват желанието на ФЕД да вдигне лихвите през лятото с очакванията в държавата да постъпят повече пари не само от имотни ипотеки, но и от лихви по кредитните карти, автозаемите и всичко останало, купено на лизинг. Поскъпването на долара може да е добра новина за хората в България, но за българите в Америка това ще рикушира върху всички онези, които имат да изплащат кредит, коментират експертите.

Нови правила за доходите и заемите на self-employed

Взeмането на заем от кола до ипотека ще става все по-трудно заради начина, по който банките ще калкулират доходите на хората със собствен бизнес и независимите контрактори, т.е. всички, които са в графата self-employed. Печалбата от компанията вече няма да се смята като доход и тази промяна влиза в сила. Ако в следващата година ви предстои вземането на заем, внимавайте как ще попълните данъчната си декларация сега. „Промяната, която вкарва една от агенците, е, че ако те си декларират доходите от компанията на форма К1,  той да бъде „листван" на форма 19D на самата К1 форма, за да може да го зачетат като техен доход", обяснява кредитният експерт в Чикаго Димитър Димитров.

Това е промяна, която федералното правителство вкарва за „Фреди Мак" и „Фани Мей" - агенциите, които гарантират ипотечните кредити. Експертите предполагат, че всяка банка ще ги въведе.
Друг начин да избегнете разделянето на вашите приходи е, като покажете банкови извлечения за това, че през изминалата година сте прехвърляли пари от бизнес към личната ви банкова сметка. Тези извлечения ще покажат на заемодателя, че имате по-голям доход.