Българските граждани ще могат да ползват значителни облекчения при пътуванията си до Канада от следващата година. Това обяви  в писмо до министър-председателя Бойко Борисов канадският му колега Стивън Харпър, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Полученото днес съобщение идва по-малко от месец след посещението в Канада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според приетото от канадските власти решение, от 2016 г. Българските граждани, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада. За тях ще е необходима само регистрация по Електронната система за разрешение за пътуване (еТА) на Канада. „На кратко новите облекчения, които влизат в сила за българските граждани означават следното – всички български гаждани, които са кандидадствали през последните десет години и имат издадени канадски визи или визи, които не са имигрантски за САЩ, ще могат да пътуват до Канада при облекчен режим.“  - споделя Михаела Керезова, която е лицензиран имиграционен консултант в Канада.

„Това решение ще улесни пътуванията на много български граждани. Надявам се, че нововъведените облекчения ще доведат до разширяване и задълбочаване на вече добрите взаимоотношения между нашите два народа и на силните икономически връзки между страните ни“, се казва в писмото на премиера Харпър.

„На практика  лица от определени държави ще могат преди пътуването да се регистрират онлайн, попълвайки своите данни. След това ще могат в рамките на няколко минути да получат съответния документ за оторизация.“, разяснява Михаела Керезова за еТА  системата.