Българинът Калоян Недев е арестуван в чикагското предградие Арлингтън Хайтс по обвинения за кражби с взлом. Източници на BiT Новините обаче твърдят, че Недев е разследван и за връзки с гангстерската банда „Satan Disciples" - „Учениците на Сатаната". При ареста полицията намира бижута, пари и документи, които са били откраднати от къща в предградието, в което живеят и немалко българи. Разследването срещу 19-годишния Недев продължава, но според полицията той е замесен и в други престъпления. „Когато беше арестуван, вещите в него и в колата му бяха идентифицирани със сигурност като тези, които са описани, че липсват от дома. Подозираме, че той е бил замесен и в няколко други обира в района", обясни детектив Уилям Кърби от полицията в Арлингтън Хайтс.

Колкото до гангстерската банда „Учениците на Сатаната", полицията казва, че действа в западните и южните части на Чикаго, но вилнеят и в районите, където живеят и българите. „Много от техните ученици могат да са замесени в определена банда и понеже това са техните приятели и тези, които те познават, започват да прекарват време с тях и следващото, което научават родителите, е, че извършват престъпления заедно. Това не трябва да го допускате. Ако те изведнъж започнат да се провалят в училище, ако се срещат само с определени хора, с определена група приятели и вашето дете отказва да ви запознае с приятелите си - това са сред знаците, за които трябва да следите в поведението на тийнейджърите", предупреждава още детектив Кърби.

В началото на януари 14-годишният Патрик Бозуел беше убит между блокове в предградието на Чикаго - Розмунт, зад Allstate Arena. Той стана жертва на спречкване между две гангстерски банди, които вилнеят в района. „Членовете в бандите трябва да се доказват непрекъснато и който направи повече бели в бандата, той получава по-висок ранг", казва Гено Узунов, който е познавал убитото момче. Според него обаче в днешно време подрастващите много лесно се сдобиват с пистолети. Неговото мнение споделя и бившият гангстер и настоящ специалист по превенция на гангстерското насилие в организацията „BUILD" в Чикаго - Марк Серда. Той казва, че незаконните огнестрелни оръжия са като бонбонки за децата в днешно време. „Най-малкият член на банда, с който аз съм работил, е 9-годишно момче. Всеки път, когато погледнех това дете, то имаше пистолет. Тъжно е. И знаете ли, най-тъжното е, че той нямаше никакъв страх, съвсем никакъв", казва Серда. Според него децата смятат, че „за това са създадени - да бъдат в гангстерски банди, да членуват, за да са уважавани, да получават на улицата онова, което не получават вкъщи. Те смятат, че са войници", казва още Серда.

Средно на ден в Америка умират по 15 тийнейджъри, а повече от 80% от тях са застреляни, и то с незаконно придобити оръжия. „В Чикаго можеш да си намериш всичко. Децата са изобретателни и намират начини да се сдобиват с оръжия. Но всъщност друго е важно за тях. Не съм срещал дете, което да членува в банда и да иска да умре. Всички те се обединяват в някаква подобна група на улицата, защото искат да принадлежат към нещо, да бъдат разбирани, да са готини", продължава още Серда.

Повечето случаи, с които агент Серда се сблъсква, обаче са на деца гангстерчета, които са отраснали, гледайки своите родители да членуват в ганстерски формации. Той казва, че малчуганите просто не познават друго и следват онова, което родителите им показват.  „Възпитанието е много важно. Ние тук, в организацията, гледаме да помагаме на деца, които членуват в гангстерски банди, на такива, които вече имат пистолети, които вече са стреляли, и то на едни крехки години", казва Серда.

Според него обаче прекалените и тежки наказания могат също да повлияят на едно дете да влезе в банда. „Повечето пъти родителите правят грешки - наказват наследниците си прекалено строго, щом разберат, че са вербувани или са членове. Именно тогава те се озовават на улицата и срещат бъдещите си братя, онези, които ги разбират. И започват да слушат тях, а не вас", казва още Серда.