Спор за наследство от няколко милиона долара и коварен план за шесторно убийство между Чикаго, Сейнт Питърсбърг и пловдивското село Браниполе. Това разкри окръжната прокуратура в Пловдив.

В главните роли - две сестри, едната от които в Чикаго, брат им и техният покоен баща, който умира във Флорида, но е прекарал живота си във Ветровития град.

Според властите в България 66-годишната Иванка Ройдова, по прякор Американската,

е планирала отвличането и убийството на своя брат и семейството му, за да прибере наследство от баща им на стойност $4.5 млн. Иванка е била арестувана, след като през февруари започнала да търси изпълнители за мократа поръчка. Те трябвало да ликвидират 70-годишния й брат Стойчо, съпругата му, синът му Георги, дъщеря му Гергана, съпругът й Тони и двете им деца на 8 и 16 години, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Ройдова събрала цялата необходима информация за семейството - къде живеят, как се придвижват и къде учат децата, и давала насоки как може да бъдат убити. Планът предвиждал Стойчо Ройдов да бъде отвлечен и принуден, преди да бъде убит, да подпише договор, с който сестра му Иванка получава всички наследствени права. Злодеянието трябвало да стане навръх Гергьовден, когато цялата фамилия се събира да празнува. Тогава са щели да бъдат застреляни роднините на Иванка. Преди това брат й трябвало да бъде инжектиран с висока доза инсулин, тъй като бил диабетик, за да изглеждала смъртта му естествена. След шестте убийства е трябвало да има и други, също на наследници на фамилията.

Втората сестра Ана живее в Чикаго

и пред BG VOICE  каза, че не вярва сестра й да е организирала този пъклен план. За нея виновницата за семейната сага е друга - болногледачката на баща й през последните години Недялка Бързакова.

Бащата Георги Ройдов е един от старите имигранти в Чикаго. Бяга от България и идва тук през 1951 г. В България оставя трите си деца и не ги вижда повече от 30 години.

В Чикаго започва да се занимава със строителен бизнес и недвижими имоти и успява да натрупа солидно състояние. Като се пенсионира, се мести в Сейнт Питърбърг, Флорида.

До 1986 г. Георги нямал връзка с децата си в България, а след това поканил при себе си във Флорида дъщерите си Иванка, по-голямата й сестра Ана и сина си Стойчо. Само Ана решила да остане в Америка, на Иванка не й харесало тук, а Стойчо дори не дошъл.

Пред BG VOICE Ана твърди, че баща им направил завещание през 2005 г. и оставил всичко на нея. Тя ни предостави копие на документа. Освен това прави и генерално пълномощно на нейно име, в случай че той не е в състояние да взема решение. Документите се пазели в сейф, там имало и инструкции как Ана да разпредели парите след смъртта му.

Здравословното състояние на баща й обаче се влошило и тя наема Недялка Бързакова да му помага. Двете били съседки в България.

Някъде около 2010 година Ана започва да се съмнява, че Недялка се възползва от състоянието на баща й и го кара да й дава заеми, пари.

Според нея

болногледачката принудила възрастния човек да й остави всичко

Те отишли заедно в банката и изпразнили кутията с документи с банката. През 2011 г. Ройдов подписва ново завещание, в което оставя всички пари в тръст (trust fund), който се контролира от Бързакова. BG VOICE разполага с копие и от това завещание. Болногледачката получава и ново пълномощно на нейно име. По това време бащата има вече 5 инсулта и според лекарските документи, които Ана ни показа, не е бил в състояние да ходи или да се обслужва сам. Дъщерята твърди, че баща й не е разсъждавал логично и си мислел, че живее в България, а не във Флорида. Опитите ни да се свържем с Недялка останаха напразни.

Георги Ройдов умира през 2014 г. и трите му деца с изненада установяват, че цялото състояние на баща им остава за болногледачката му. Според негови приятели то се оценява на около 7-8 милиона долара. Ана твърди, че тримата наследници не могли да вземат решение как да постъпят. Според нея оспорването на завещанието щяло да струва "милиони долари", с които тя не разполагала. Според адвокат, с когото се свързахме, едно такова дело не би струвало повече от 15 хиляди долара.

Болногледачката Недялка обаче решава да прехвърли част от наследството на брата Стойчо, който живее в България. Разследващите казват, че сумата е около 4,5 милиона долара. Когато това става, според Ана той престава да говори с двете си сестри.

Приятели на Георги Ройдов ни разказаха, че той бил разочарован от двете си дъщери и затова решил да ги лиши от наследство. Това потвърди пред Нова тв и синът му Стойчо, който е предполагаемата жертва на готвеното убийство.

Според прокуратурата в Пловдив, след като се събрали достатъчно доказателства, че Американката търси активно убийци за нейните роднини, като такъв е бил внедрен полицай под прикритие. Тя била арестувана в момента на предаването на капарото. Освен нея в ареста са задържани и четирима мъже, сред които и чуждестранни граждани, проявили интерес към предложението на Ройдова.

По думите на окръжния прокурор Румен Попов обещаната сума от страна на Ройдова за извършителя на убийствата е $450,000, т.е. 10% от наследството, или прехвърляне на имоти в Пловдив. Попов уточни още, че към момента няма официални данни за реалната стойност на наследството и за това кои са неговите наследници. „Г-жа Ройдова е действала изключително хладнокръвно и при пълна конспиративност. Не разполагаме обаче с доказателства кой е действителният наследник и каква е сумата, която получава", посочи прокурор Попов.

При обиските и претърсванията, извършени от 32-ма служители на реда, са открити доказателства. Иванка и четиримата кандидат-убийци са в ареста за постоянно.

„Законът не предвижда за подобно престъпление голямо наказание - то е от 1 до 6 г. затвор", посочи прокурор Попов. По-късно стана ясно, че за кратко е била задържана и дъщерята на Американката - Жана. Тя е останала в ареста 24 часа, но не са й били повдигнати обвинения. Жана има собствен бизнес в Пловдив и до момента не е имала криминални прояви. Тя е знаела за кървавите планове на майка си, а към момента се доизяснява в каква степен е била съпричастна към поръчките за убийствата на вуйчо си, вуйна си, братовчедите и племенниците си.

Тя обаче твърди, че майка й търсела адвокат, а не наемен убиец. И че процентното заплащане било нормална практика при дела за наследство.

Задържани са били и още двама мъже, които играли ролята на посредници и осъществявали връзките на поръчителката с килърите. Въпросните мъже уговаряли с хората от подземния свят сумите за мокрите поръчки и движили срещите. Двамата са криминално проявени и са известни на полицията. Лежали са в затвора, а престъпленията, които са извършили, са в широк спектър, но досега не са се занимавали с отвличания и убийства.