Канада облекчава визовия режим за българи. Сега много наши сънародници ще могат да посещават страната, без да си вадят виза. Това съобщи в писмо до българския премиер Бойко Борисов канадският му колега Стивън Харпър.

Облекчението ще важи за тези българи, които са имали канадска виза през последните десет години, както и хората, които в момента имат неемигрантски визи за Съединените щати. Както и досега притежателите на зелени карти в момента също ще се възползват от облекчения режим по канадските граници. Всички, които отговарят на тези условия и искат да пътуват до Америка или Канада, ще трябва да се регистрират в електронната система eTA.

„Това наистина е много радостна новина. Новина, която очаквахме и за която двете страни преговарят от много време" - казва Михаела Керезова, която е лицензиран емиграционен консултант в Канада. Според нея промените са голям плюс в българо-канадските отношения. Планираните облекчения ще влязат в сила през следващата година. Хората, които искат да се възползват от тях, ще трябва да получат съответния документ от eTA - Electronic Travel Аuthorization, или електронна оторизация за пътуване. „На практика лица от определени държави ще могат да отидат онлайн предварително преди пътуването си и да въведат своите данни. Системата ви проверява, след което в рамките на няколко минути можете да получите вашия документ за оторизация", обяснява Керезова.

Според министър-председателя на Канада Стивън Харпър това е голяма крачка към добрите взаимоотношения на двете страни. Въпреки че облекчението ще влезе в сила от началото на следващата година, решението за облекчения визов режим идва малко по-малко от месец след посещението на вицепремиера и министър на външните работи Румяна Бъчварова в Канада.