Илинойс вече е четвъртият и най-големият щат, в който имигранти без статут могат да се явят на изпит  за вземане на шофьорска книжка. И въпреки че програмата вече съществува във Вашингтон, Невада и Ню Мексико, в Илинойс има много по-голяма имигрантска общност.  В програмата се очаква да участват над 500,000 души. Разликата между тези и обикновените шофьорски книжки е, че те имат лилава вместо червена щампа и са валидни само 3 години. Те не могат да бъдат ползвани за идентификация, регистриране или покупка, а само като документ за правото на управление на превозно средство. За да може да се явите на изпит за такава книжка, първо трябва да си запазите час. Това може да стане по два начина. Единият е, като позвъните на телефон 855-236-1155, но тъй като има голям брой желаещи, от офиса на секретаря на Илинойс Джеси Уайт ви препоръчват да го направите онлайн на http://www.cyberdriveillinois.com. В момента местата за регистрация са ограничени, тъй като има само два DMV офиса в Илинойс, които приемат желаещите книжка - един в Чикаго и един в Спрингфийлд. От офиса на Джеси Уайт обещават, че до края на годината се очаква да се открият още 19 пункта в щата, а до края на февруари догодина те трябва да станат 36.

Засега едва шест души на ден минават през теста, очния преглед и кормуването и това е нарочно, обясняват от офиса на щатския секретар. Те искат да са сигурни, че преди стотиците хиляди хора без документи да се насочат към гишетата на DMV за новата книжка, всички служители ще са добре обучени.

Изискванията за книжките са почти същите като за обикновените, а именно - да сте живели в Илинойс повече от година, документ за самоличност, два документа, доказващи местоживеенето ви (сметки, квитанции, договори), доказателство за застраховката на колата, която ще бъде използвана при теста за кормуване, и, разбира се, да преминете писмения тест и споменатия тест за кормуване. Според прессекретаря на Джеси Уайт - Дейвид Дръкър,

събраната информация няма да бъде използвана срещу вас

 заради статута ви, освен ако няма съдебно разпореждане да бъде разкрита. Преди да бъде получена новата книжка, подадената от имигранта информация се проверява в компютърната база на DMV, която се намира в централата им в Спрингфийлд.  „Много добре знаем, че има хора, които изпитват затруднения със сдобиването с подобни документи заради техния статут, а и дори да ги имат, ще са скептични със споделянето им. Но всеки, който се регистрира за такава книжка, получава същите привилегии за сигурност и уединение, каквито този с обикновена книжка би получил. Изискваме документацията, за да предотвратим измама или открадване на самоличността. Също така искам да допълня, че нито една друга правителствена организация няма право да изисква тази информация от нас без разрешение на съда от съд."

Дейвид Дръкър обяснява, че в момента все още обучават персонала в програмата и подобряват системата за регистрация. През това време се насърчава всеки, който иска такава книжка, да бъде търпелив и се напомня, че тази програма е започнала и тя

няма краен срок

нито крайна дата за регистриране. Той се надява, че всеки нуждаещ се от подобна книжка ще я получи възможно най-скоро. Новината е окуражаваща за един от всички нуждаещи се - нашата сънародничка Станка Маринска. Тя живее в Илинойс вече 7 години и каза пред BG VOICE, че подобна книжка може да бъде жизнено важна. „Преди да дойда в Америка, много хора, в това число и дъщеря ми, казаха - в Америка, ако си без крака, ще ти дадат инвалидна количка и ще се движиш, но ако нямаш кола и не си шофьор, е невъзможно. И това действително е така."