Двама българи, които живеят в Атланта, са в ареста, след като полицията в Тенеси ги арестува по подозрения за измами с банкови карти в няколко града в щатите Тенеси и Джорджия.

28-годишния Атанас Георгиев от София и 27-годишния Койчо Драгиев от Стара Загора са били арестувани във вторник следобед, след като скиминг устройство е било поставено на банкомат на Regions bank в Нашвил, Тенеси, според говорителя на полицията в Долтън, Джорджия, Брус Фрейзър.

„Ние сме издали заповеди за арест на двамата за кражба на самоличност и вероятно ще има други обвинения и агенции, които ще се включат в разследването", каза още в интервю за AJC Брус Фрейзър. Георгиев и Драгиев са заподозрени за поставянето на скиминг устройство и върху банкомат в Долтън, Джорджия.

Скиминг устройствата се инсталират върху процепа за вкарване на карта на АТМ и запечатват номерата на картите. Миниатюрна камера пък запечатва ПИН кодовете на нищо неподозиращите клиенти.

Служител на банката в Долтън открил устройството, след като то задействало аларма на АТМ-а. Георгиев и Драгиев са разследвани и за още два подобни инцидента в Тенеси - в района на Нешвил и Ийст Ридж, което е предградие на Чатануга.

Служител на охраната на Regions Bank видял българите до банкомата на Dickerson Pike в Нашвил във вторник следобед. Разследващите проверили видео от камерите на други АТМ-и в района и видели как заподозрените вероятно покривали камерите на банкоматите с лепящи бележчици.

Полицията в града била уведомена и те спрели Атанас и Койчо в карания от тях сребърен Volkswagen Touareg. Двамата мъже имали и ключове от „Ауди" според говорителя Фрейзър. Полицията в Долтън търси червено „Ауди", което се виждало на запис от охранителна камера в града. Колата още не е открита.

Койчо Драгиев е син на бившия собственик на фалиралия български ресторант в Атланта „Родопи" и е родом от Стара Загора. Атанас Георгиев живее от близо 10 години в Атланта и очаква дете.

Междувременно трима българи от Ню Йорк бяха осъдени да лежат във федерален затвор заради участието си в схема за кражба на данни от банкови сметки на 358 жители на щата Ню Джърси, вследствие на което са присвоени $278 144.

26-годишният Лъчезар Лазаров от Куинс е осъден на 5 години затвор; 25-годишният Георги Никифоров, също от Куинс, ще лежи 5 години без 3 месеца, 28-годишният Виктор Кафалов от Бруклин - 32 месеца. Те бяха арестувани в края на м.г.

Тримата ще трябва да платят и глоба от $190 000. По информация на прокуратурата българите са нелегални, след като визите вече са им изтекли.