Заразата от дребна шарка, която започна през декември от увеселителен парк на Дисниленд в Калифорния, се превръща в национална епидемия. Поне 122 случая на заразени с опасната болест в 17 щата са регистрирани към редакционното приключване на BG VOICE в сряда сутринта.

11 от тези случаи са на територията на община Кук, на чиято територия се намира Чикаго с голяма част от предградията. 10 от тези случая са в детска градина, посещавана от българчета. 11-ият е студент от колежа в Елджин.

Голямо огнище на зараза избухна в детската градина „KinderCare" в предградието на Чикаго - Палатайн. Сред заразените е и възрастен служител в детската градина. В Палатайн живеят и немалко българи, а майките там са притеснени за здравето на децата си и от възможната епидемия на силно заразната болест. „Разбира се, че се страхувам. Ние също сме ходили в такъв център съвсем за кратко време, защото хигиената не беше на ниво там. Дъщеря ми има всички ваксинации, но се притеснявам. Какво ще стане, ако избухне епидемия?", обяснява загрижена Деси Евънс, която живее в Палатайн, Илинойс.

Всички заразени деца в детската градина, където е огнището на заразата, са под 1 годинка  и именно това притеснява здравните власти - че няма как да бъдат ваксинирани на тази възраст. Първата доза против дребна шарка трябва да се постави между 12-ия и 15-ия месец от раждането, втората - 4 седмици след това, а третата - между 4 и 6 години. Тези бебета в учебния център са били прекалено малки, за да бъдат имунизирани. „Това е силно заразна болест. Опасяваме се, че ще има и други заразени. Към този момент  няма данни за каквато и да е връзка между тези случаи и този на възрастния човек отпреди 2 седмици или пък с епидемията отт Дисниленд", обясни д-р Тери Мейсън от здравния департамент към община Кук.

Лекарите алармират, че всички родители трябва да ваксинират децата си против дребна шарка, но според закона в Илинойс това не е задължително. И докато лекарите препоръчват незабавна ваксинация, някои български родители не искат да имунизират децата си именно защото ваксинацията не е задължителна против дребна шарка. „Нямаме я и няма да я слагаме на 100%, няма да я правим просто защото според мен е по-важно да се работи върху превенцията, а не да даваме на децата си вредни ваксини", казва Йордан Ничев, който живее в Чикаго.

32, 000 деца в Илинойс не са били ваксинирани против дребна шарка за изминалата учебна година. Законите в 20 щата позволяват на родителите да изберат дали да ваксинират против дребна шарка или не по лични причини, а в някои щати като Илинойс може и по религиозни. Но тук идва и вечната дискусия - за или против ваксините. От другата страна на родителите като Ничев са лекарите. „Мисля, че е доста протеснително, че родителите не искат да ваксинират децата си или тях самите. Така болести като дребната шарка могат свободно да се разпространяват в обществото", казват лекари. Но имунизацията не значи, че няма да се разболеете на 100%.

Здравните власти в Дю Пейдж, Илинойс, съобщиха за възможни  случаи на изложени хора на заразата от педиатрична клиника в Блумингдейл, салон за красота и магазин на веригата „Jewel Osco" в предградието на Чикаго - Керол Стрийм.  Хората в тези три места са били изложени на заразата от носителите на вируса в община Кук. Законодателите в Тексас обмислят да прокарат нормативен акт, с който да задължат родителите да ваксинират децата си.