„Родолюбие в глобалния свят" е темата на Десетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света /АБМС/. Екипи на вестник BG VOICE и  BiT Новините ще участват за поредна година на форума.

Десетото издание на традиционния форум, събиращ журналисти от България и от чужбина, ще се състои от 19 до 23 октомври в София, Босилеград и Цариброд. "Продължаваме традициите да отиваме там, където има сериозни български общности и медии, и където можем да помогнем", отбеляза генералният директор на БТА Максим Минчев.

Десетата световна среща на българските медии ще бъде официално открита от президента Росен Плевнелиев в София на 20 октомври, а работната програма ще продължи в столицата и в Западните покрайнини до 22 октомври.

В събитието ще участват над 40 представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и колеги от най-влиятелните национални медии.

„Българската журналистика зад граница продължава да живее, можем да я намерим дори в страни като Бразилия, Катар, Южна Африка", коментира генералният директор на БТА. Дневният ред на срещата ще бъде изцяло съсредоточен около проблематика, засягаща българските медии зад граница. „Те обслужват една мощна българска диаспора от близо два милиона души. Тази диаспора има и сериозно влияние върху икономиката на страната, а както се вижда напоследък, има и пряко значение върху изборите у нас", отбеляза Максим Минчев.