Сигнали за тревога, бумтящи генератори за електричество и дискусии в три града - така премина Деветнадесетата Световна среща на българските медии. Тазгодишният форум, организиран от Българската телеграфна агенция (БТА), започна на 18 юни и се проведе в три града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на срещата бе „Медии и общност“, а събитието се проведе в хибриден формат – на място и чрез онлайн видеовръзка.

София ще е домакин на 20-ата Световна среща на българските медии – на 24 май 2025 г., съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев днес. Темата ще е „Медии и знание“. Форумът ще се проведе в Националния пресклуб на БТА в столицата.

Българската делегация стана свидетел на шест сигнала за въздушна тревога от 18 юни насам. Воят на сирени прекъсна втория панел на форума в Болград вчера, а по-късно през деня кметът на Измаил се срещна с българската делегация, минути след като бе даден отбой на третата въздушна тревога през деня в Одеска област. В деня, в който Световната среща бе открита, делегацията прекара около 30 минути в бомбоубежището в Одеския Национален академичен театър за опера и балет, след като прозвуча сигнал за въздушна тревога. Преживяхме шест въздушни тревоги, 2/3 от срещата ни премина на генератори заради тежкия режим на електроснабдяването в Одеска област, посочи днес Кирил Вълчев.

Многократните спирания на електричеството не попречиха на откриването на 19-ата Световна среща на българските медии в Одеса във вторник.  Форумът включваше в себе си три дискусионни панела в три различни дни в три града. „Българите по света в медиите“ бе тема на първата дискусия в Одеса. Ден по-късно в Болград участниците дискутираха на тема „Знанието за род и език в българските медии", а заключителният панел днес бе озаглавен - „Науката и университетите в българските медии“.

Под воя на сирени за тревога българската делегация поднесе венец на паметника на първите преселници в Заря, Украйна, в понеделник, а по-рано през деня чества 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките (БАН) в Браила, Румъния. В откриващия ден на форума в Одеса участници в Световната среща обиколиха българските места в града и отдадоха почит на Васил Априлов, Иван Вазов, Христо Ботев, светите братя Кирил и Методий и на Алеко Константинов. В Болград вчера отдадоха почит на Георги Раковски и поднесоха цветя на паметника на българските опълченци. Преди заключителния панел днес участниците почетоха паметта и делото на Христо Ботев, поднасяйки цветя пред бюст-паметника на героя в двора на Измаилския държавен хуманитарен университет.