Всяка година стотици скулптори от цяла Америка кандидатстват с творбите си, за да станат част от облика на Чикаго - град, известен с архитектурата и забележителностите си. По улиците на Ветровития град могат да се видят и скулптури на българина Боян Маринов. Таланта си той открива случайно, след като икономическата криза отпреди няколко години застига бизнеса му за мебели. Тогава негови приятели го насърчават да се отдаде на изкуството.

„Те явно видяха, че имам способности и ме окуражиха", казва Боян. Българинът има общо 6 скулптури, 5 от които са на видни места в Чикаго. Казва, че това, което му доставя най-голямото удовлетворение, е да наблюдава реакцията на хората, когато видят творбите му. „Най-хубавият момент е, когато излезеш от студиото и инсталираш скулптурата, да можеш да седнеш отстрани и да наблюдаваш как реагират хората." Последната инсталация на Боян се намира до емблематичния хотел „Пъблик Чикаго" в сърцето на Голд Кост. Tя се казва „Leap", или скок. „Скокът олицетворява стремежа на всеки към нещо по-добро и как всеки един от нас е изложен на кръстопътища и всеки един от нас трябва да предприеме някакъв риск и да скочи."

Идеята за скулптурата идва през ноември, а изработването й отнема 4 месеца. „Тялото е изградено приблизително от 5 хиляди парчета. Всяко от тях е по един инч неръждаема стомана", обяснява авторът. Горд от това, че е сред малцината известни скулптори, чиито творби са част от облика на Чикаго, Боян обмисля да посвети бъдеща творба на българските си корени. „Ще ми се да видя някой ден в Чикаго по-добре развит български културен живот", казва Боян, защото според него изкуството отваря общ език между хората.

Творбите на българина може да видите на NW Corner of Belmont, NW Corner of Lombard/Chicago str, Чикаго, 4826 Oakton Str., Скоки, 1111 W 35th str., Чикаго, 2021 N Clark str и 1330 N State str в Чикаго.