Централната избирателна комисия автоматично ще разкрие 32 секции в САЩ и 4 в Канада за предстоящия референдум на 25 октомври. Общо в чужбина ще бъдат ракрити над 300 секции в 40 държави. Най-много от тях отново ще са в Турция.

Ако вашият град не попада в изброените, но искате да упражните правото си на глас, има как да го направите, като подадете заявление писмено до консулството ни в държавата, в която се намирате, а другият вариант е по-лесният - чрез интернет страницата на ЦИК. Там трябва да въведете своето име и мястото, където живеете. Само през първия ден на регистрацията това са направили 140 българи по целия свят, но и за това трябва разрешение от приемащата страна.

Срокът за подаване на заявления е до 29 септември.

Много от българите в Чикаго не знаеха за референдума на 25 октомври, както и за какво ще бъде той. Тогава хората, които живеят в чужбина, ще могат да кажат своето „за" или „против" електронното гласуване. В България на същата дата ще се проведат и местните избори за кметове и областни управители.

Сънародниците ни в Чикаго, изглежда, са недоверчиви към предложението за онлайн гласуване. „Ще дам гласа си, но това защитено ли е? Взети ли са всички мерки за сигурност? Аз искам, след като гласувам, да съм сигурна, че вотът ми ще отиде там, където трябва, а не да бъде манипулиран и изпратен в друга посока" - разсъждава Мими Арнаудова, която живее в Чикаго.

Освен опасенията, че гласът им няма да отиде на правилното място, нашите сънародници с недоверие гледат и на тази иновативна идея за увеличаване на избирателната активност. „Поредна измама. Ще гласувам за доброто на България, но мисля, че това е поредната измама", недоверчив е Евгени Спасов, който кара камион, но въпреки това ще намери време да пусне своя вот.

Александър Георгиев е разочарован от родината и е емигрирал тук, като споделя, че не се интересува от нищо, случващо се в България, но ако има време, ще пусне и той своя глас: „Напуснах България отдавна, то няма държава - какво електронно гласуване правим? Хубаво е, че ще има електронно гласуване, обаче малко късно се сетиха" - коментира Александър, за когото българският политически живот е вече затворена страница.

Въпреки това, ако бъде прието електронното гласуване, ще бъде плюс за повишаване на избирателната активност на българите зад граница, което се предполага, че ще доведе до по-дейното ни участие в политическия живот на България.

Къде ще се гласува на референдума
САЩ

Атланта
Бостън
Брумол, Филаделфия
Вашингтон
Дес Плейнс, Илинойс
Лас Вегас
Лос Анджелис
Ню Йорк
Олбани
Сейнт Питърсбърг
Сънивейл
Форт Лодърдейл
Чикаго, Илинойс
Шилер парк, Илинойс
Далас
Денвър, Колорадо
Детройт, Мичиган
Конкорд
Маунтинсайд, Ню Джърси
Медисън, Илинойс
Нейпълс, Флорида
Норуолк
Сан Диего
Сан Франциско
Сейнт Пол, Минесота
Сиатъл
Финикс, Аризона
Хаянис, Масачузетс
Хюстън
Шамбърг, Илинойс
Ървайн
Куинс, Ню Йорк

Канада
Брамтън
Монреал
Отава
Торонто