Истинска катастрофа - това се случва в Канада през последната седмица, след като огромни горски масиви попаднаха в плен на невиждани от години пожари. Засегнати са не само растения. Огнените пламъци достигнаха и няколко града, което принуди властите спешно да започнат евакуирането на населението от тях. Десетки хиляди жители на Форт МакМъри в Албърта, които го напуснаха заради пламъците, надвиснали над града, може да бъдат изправени пред дълъг период на чакане, преди да се върнат в домовете си. Сред тях и десетки българи, които живеят в района.

Семейството на родения в Дупница Марио Андонов също е сред евакуираните. Миналата сряда той се прибира вкъщи след поредното нощно дежурство в петролната компания "Сънкор" и ляга да спи. Въпросната сутрин нищо не подсказва, че всички съвсем скоро ще трябва да напуснат дома си и да преминат през истински кошмар. В късния следобед на 4 май обаче съпругата на Марио го събужда, защото научава, че всички се евакуират. "За 10 минути буквално приготвихме три куфара, грабнахме малкия ми син и тръгнахме към мястото на евакуацията, разказва пред BG VOICE Марио. - Отидохме в спортния център, където бяха настанени и всички други." И точно тук започва кошмарът за Марио и съпругата му. Те научават, че големият им син, който е бил на училище, не е там.

 "Те го бяха евакуирали с ученически автобус на север - в един от лагерите, изградени за обитаване от работниците на петролните компании. Разбрахме, като му се обадихме по мобилния и той подаде апарата на шофьора на автобуса. Натоварихме се пак на колата и тръгнахме да търсим сина ни. Трябваше да караме около 60-70 километра. Там разбрахме, че цялата група от 13 деца не е настанена тук, а още по на север", разказва българинът. Така

Марио открива сина си чак около 1 ч. през нощта

 "Той спеше, но си личеше, че като всички деца е стресиран заради цялата ситуация и пушека, през който са минали. И малкият ми син не понесе добре пътуването с нас в колата - дори повърна", допълва Марио.

Семейството на Марио изкарва два дни във втория лагер - доволни са, че организацията е била добра и са имали неща от първа необходимост и топла храна. После се качили на самолет за Калгари, където са и в момента. Живеят в къщата на свои приятели. "За първи път виждам как без никакви проверки всички се качват на самолета безпроблемно -хора, кучета, папагали, таралежи", спомня си още Марио. Сега близките му се надяват той да може да се върне на работа до края на седмицата. Не знаят дали къщата им е оцеляла, само се молят всичко да се оправи. Щастливи са, че големият им син вече може да посещава училище в Калгари и че ще може да завърши учебната година.

Марио работи в петролния бизнес, който изхранва хиляди семейства в региона. Петролните полета в Албърта няма да пострадат, декларира говорителят на противопожарната служба на провинцията Чад Морисън. „Тези зони са много добре подготвени за горски пожари, тъй като територията около тях се разчиства от растителност в радиус от много километри. В допълнение местните петролни компании като „Сънкор" имат свои собствени добре обучени противопожарни отряди", каза той. Петролните компании „Сънкор" и „Сънкрюд", чиито централи се намират в близост до районите, засегнати от огнената стихия, обаче също са евакуирали персонала си като предпазна мярка.
Щетите от пламъците са огромни, унищожени са повече от една четвърт от целия град, затова не може да се даде ясен срок кога хората ще се приберат у дома, предупреди премиерът на Албърта Рейчъл Нотли. „За съжаление няма да бъде въпрос на дни", заяви на пресконференция той.

Пожарите бушуват вече седмица в североизточната част на Албърта. Единственият сухоземен път за евакуация на Форт МакМъри е прекъснат от 60-метрови пламъци. Части от града бяха разрушени. Според властите през следващите дни стихията ще удвои площта си. В петък 5,500 жители напуснаха града със самолети, а още 4,000 души излетяха в събота. Общо над 300 специални полета с бягащи жители бяха извършени към столицата на провинцията Едмънтън.

Полина и Николай Илиеви също не знаят кога ще се приберат у дома. След като са евакуирани през миналата седмица, успяват да се придвижат до Едмънтън, но там живеят на хотел. Досега са сменили няколко хотела в опит да намерят най-евтиното и удобно място. "Сега тук много трудно се намират свободни места", отбелязва Поля. Но и смяната на хотели не спасява Поля и Николай от големите разходи, които имат сега, затова са решили да си наемат жилище. Другото, което натоварва бюджета им, е, че не са могли да вземат всичко необходимо от дома си и сега трябва да го купуват наново. "Ако продължаваме така, ще изкараме може би още месец-два", изчислява Поля.

И двамата не могат да се върнат на работа. Тя работи в магазин Save-on Food, съпругът й работи в една от мините и тази седмица шефът му съобщил, че компанията не може да му осигури работа и го слага в графата "laid off". "Слава Богу, поне къщата ни е цяла", казва Поля.
Пожарът объркал доста от плановете на младото семейство. Поля си купила билет за България две седмици преди да избухне пожарът, но сега не знае дали ще пътува. Освен това тя била на път да завърши курс по финанси и друг по английски език, предлаган по правителствената програма за езиково и академично развитие LINC. След това мислила да запише висше образование. "Но сега това се отлага", разочарована е българката.

Правителството на Канада вече е обявило помощ от 1250 долара за всеки пострадал възрастен и по 500 долара за всяко дете, от Червения кръст също ще започнат да раздават парични помощи. Различни магазини също раздават помощи в натура, като „Таргет" например, но не всичко си струва или пък не стига за всички на опашката, обясняват българите.

"За 13 години, откакто съм в Канада, не съм преживявал такъв ад. Имало е наводнения в Калгари и във Форт МакМъри, но такова чудо не съм виждал", казва Марио.
Поля пък споделя: "Някои хора с камери във и около къщите гледаха как домовете им изгарят, ужасно е, а и най-лошото е, че не се знае докога ще продължи."

И другата провинция в Канада - Британска Колумбия, намираща се на Тихоокеанското крайбрежие на страната, пристъпи към евакуация на населението заради бушуващи горски пожари. Горят северната и североизточната част на провинцията около град Форт Сент Джон и индианското селище Блубери ривър. В безопасни райони вече са прехвърлени около хиляда души. Общата площ на горските пожари в Британска Колумбия е около 30,000 хектара.

Междувременно аварийни работници в Албърта се присъединиха към масовите усилия за спасяване на домашните любимци, поставени в капан в домовете, тъй като те нямаше как да бъдат евакуирани заедно със собствениците им. Ключар с 20-годишна практика разказа, че е отишъл във Форт МакМъри в събота, за да разбива ключалките на домове с домашни любимци. Той бил помолен за това от местния екип за управление на извънредни ситуации. Ключарят смята, че ще бъдат необходими от три до четири дни за спасяване на животните в почти празния град, в който иначе живеят 88,000 души. Той ще отвори вратите за аварийните работници, които ще вземат домашните любимци и ще ги приютят. Форт МакМъри беше евакуиран през миналата седмица във вторник, а жителите взеха със себе си толкова малко вещи, че сега се устройва пункт за дрехи втора употреба за тях.

Специалистите твърдят, че изменението на климата е допринесло за нечуваната огнена катастрофа. Площта на пожара е по-голяма като територия от Хонконг и оставя само разрушения след себе си. Много учени твърдят, че причина за възникването на пожарите е „цяло кълбо" от фактори, сред които изменението на климата и Ел Ниньо. Сегашният катаклизъм вероятно ще бъде запомнен като едно от най-големите природни бедствия в канадската история. Властите се опасяват, че огънят може да бушува дори няколко месеца.