Хубаво време, 45, 000 участници и над 1, 000 000 зрители гледаха 37-ото издание на Чикагския маратон през уикенда. Първите места при елитните бегачи - мъже и жени, заеха представители на Кения. Това са Елиът Кипчоге и Рита Джепту, които пробягаха дистанцията от 42 км и 195 м съответно за 2:04:11 и 02:24:35. В състезанието се включиха и немалко българи.

„Чувствам се добре, имам големи очаквания, добри, хубава тръпка и очаквам хубав резултат. Има много хора, това те кара да се чувстваш по-добре. Времето също е хубаво ", сподели минути преди да стартира българката Елизабет Стратиева, за която маратонът в Чикаго е втори пореден. Майката на две деца се нареди на 1184-то място в надпреварата в група жени от 30-34 години.

Друга българка - Милена Маркова, пристигна от Ню Йорк специално за да бяга на маратона в Чикаго. 38-годишната ни сънародничка е участвала на маратоните в Париж, Барселона, а този в Ню Йорк е бягала 4 пъти. „Това е моят 8-и маратон, но първи в Чикаго и мога да твърдя, че е един от най-добрите като изживяване, като публика. Страхотно е", каза малко след финала българката. Тя се класира на 381-во място в групата жени от 35-39 години.

На въпроса как се бягат едни 42 км и 195 м Милена отговори, че е „игра на воля, физика и желание. Емоцията е просто страхотна и публиката винаги дава страшно много заряд", допълни още маратонката.

И за друга българка участието в Чикагския маратон бе по-важно от разстоянието. Мария Кадиева бяга маратони от 7 години. Тя дойде от Пенсилвания във Ветровития град, за да пробяга своя трети цял маратон. На финала тя бе удовлетворена от постигнатия резултат, както и че е изпълнила Олимпийския принцип - да участва и да финишира. Тя се нареди на 570-о място в групата жени от 35-39 години.

„Мисля, че съм доволна, защото си подобрих времето от предишния маратон, който бягах в Мексико. Тази година обаче се притеснявах да не се случи по-скоро нещо терористично, затова не взех и децата си, защото все пак са 45,000 участници от цял свят, но сигурността беше увеличена, не е както обикновено. Не допускаха публиката до финала, което беше странно", обясни Кадиева.

Страх от тероризъм и не само. Българските участници се опасяваха ужасът от миналогодишния Бостънски маратон да не се повтори. При бомбен атентат тогава загинаха трима души, а други 144 бяха ранени. Заедно с тези страхове и ужаса, който вирусът ебола всява тези дни, също бе причина някои състезатели да се притесняват. „Тази година страхът беше от терористични атаки или да се пазиш да не се заразиш с ебола", каза бегачката Геновева Петрова. Това обаче не я спря да бяга и да завърши 5-ия си пореден маратон, като зае 2704-то място в групата жени от 30-34 години.

Освен ветераните маратонци на 37-ото издание на Чикагския маратон имаше и българи дебютанти. Лора Георгиева има за цел да завърши състезанието.

„Искам да свърша за около 4 часа. Ще се постарая дори за 3 часа и 30 минути, защото искам да участвам в Бостънския маратон", обясни Лора. Тя обаче финишира на 3107-о място в групата жени от 30-34 години и пробяга дистанцията за 6 часа и 2 минути.

Васил Костов от Остин, Тексас, не успя да финишира маратона, докато Станислав Пещерлиев и Борис Йовчев от Масачузетс пресякоха финалната лента успешно. За българина Бойко Банков, който живее в Чикаго, този маратон не е нещо ново. Бегачът тича всеки един маратон в Чикаго от 2006 година. Той нямаше състезателен номер и пробяга дистанцията за удоволствие и лично удовлетворение с помощта на много воля, правилно хранене и усилени тренировки.