Българите традиционно избират да материализират парите си, като инвестират в имущество, но има и такива, които се интересуват горещо от фондовата борса. Димитър Чалъков е един от тях. Той казва, че това е нещо като хоби за него, което му позволява да разшири кръгозора си, тъй като изисква отдаденост и солидна информация. „Аз обикновено наблюдавам компанията, изучавам сектора, в който работи, запознавам се с резултатите й, следя я на маркета известно време." Но какво всъщност означава да спекулираш на борсата?"

Спекулирането е дума, която е придобила лош оттенък в българския език. Но на практика означава процес, в който хората купуват дадена акция или дадена позиция с надеждата да са я купили на по-ниска цена, а после да издебнат момента, когато е по-висока, за да я продадат", обяснява финансовият експерт Ангел Сапунджиев. Но колкото и просто да звучи, инвестиция от този тип изисква много време и усилия. „Отнема дълго време да се научи човек да е в тази среда, за да може да прави пари", добавя г-н Сапунджиев. Освен това спекулирането е една от най-рисковите инвестиции. Димитър Чалъков казва, че динамиката на борсата определено носи емоция като при хазарта. Въпреки това той не залага „на сляпо", а предпочита да инвестира дългосрочно. Затова Димитър посвещава и немалка част от времето и усилията си в старание да изучи тенденциите на пазара. Четенето на специализирани издания е задължително. Димитър е част от инвестиционен клуб „Знание", който в момента се възражда. Той е място, на което българи от Чикаго се събират, за да обменят полезна информация и опит за действията си на борсата.

Според Ангел Сапунджиев все повече наши сънародници се интересуват от спекулирането с акции и ценни книжа: „Има българи, които го правят и го правят успешно." Ако нямате познания в областта, винаги можете да наемете брокер, който да ви представлява, но преди да се обърнете към когото и да е, е добре да получите по-пълна информация за това как работи борсата. За всички, които се интересуват - българският инвестиционен клуб „Знание" е отворен за членове. Информация за предстоящи срещи може да получите, като се присъедините към групата:  [email protected].