http://bgvoice.com/public/files/gallery/1962.jpg

Почти няма българин в Чикаго, който да не е чувал за Ирина и Тодор Гочеви - ръководители на групата за народни танци „Хоро" във Ветровития град. Тази неделя те зарадваха публиката с вълнуващ спектакъл по случай 15 години от създаването на формацията. Специални гости бяха виртуозът на цигулката Свет, певицата Влада Томова и музикантът Кайл Сана. 

Зрителите имаха възможност да се насладят на изпълнения на хората петрунино, северняшко, копаница, както и да чуят различни песни. „Ние сме 20- 30 характера, но когато чуем музиката, всички ставаме едно. Това чувство няма къде да го намериш другаде", обобщи Станислав Иванов чувството от това да танцуваш български народни танци.

Някои от седящите в залата не издържаха и станаха на крака, за да потанцуват под звуците на ритмичната ни музика. Почти всяко изпълнение в залата беше посрещано с бурни овации. На сцената се качиха и малчуганите от танцова формация „Хорце" при училище „Джон Атанасов", която отпразнува своя десети юбилей, както и децата от център „Магура". „Това ме връща обратно в България, при баба ми и дядо ми и при другото ми семейство, така се чувствам свързана с България", заяви една от танцьорките в „ Хорце" след изпълнението си.

Ирина и Тодор Гочеви създават „Хоро" през 2003 г. в църквата „Св. Ив. Рилски", където първоначално се водят репетициите. Родолюбивото семейство разказва, че са започнали в много малък състав от няколко жени и само един мъж - Тодор Гочев, като в началото самите участници са шиели костюмите си. Постепенно съставът се разраства и в момента наброява 30 души, без да се вземат предвид децата. „Заедно с всички танцьори, и децата включително, днес на сцената излязоха около 60 души", заяви в една от малкото си почивки Ирина Гочева. „И сега в репертоара на „Хоро" има над 20 хореографии", допълни тя. През цялото време ръководителката неуморно следеше за всеки детайл на сцената и зад нея, за да бъде магията от представлението пълна.

„ Най-важен е българският дух", сподели съпругът й Тодор Гочев. „Целият свят знае, че българският фолклор е нужен, за да запазим българския дух в България", спомена още той. 

В края на представлението генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев връчи на Ирина Гочева почетен медал „Иван Вазов" от името но Държавната агенция за българите в чужбина. Наградата беше съпроводена и от поздравителен адрес. Догодина ансамбъл „Хоро" ще вземе участие в ежегодния пролетен фестивал, организиран от Чикагския университет. Представянето на българите е предвидено за 24 март.