Началникът на гарата на гръцкия град Лариса, арестуван след тежката влакова катастрофа, е признал, че е допуснал грешка. Мнозина в южната ни съседка обаче призовават да не се хвърля върху един човек цялата вина за неподдържаната с години железопътна мрежа, съобщава bTV.

Кадри показват колко силен е бил челният удар между влаковете. При сблъсъка избухва огромен пожар. Във първите вагони са Лазос от Халкидики и Теодор от Катерини.

Пред bTV мъжете разказаха как са чупили прозорци, за да се спасят.

“Чух много силен звук и ударната вълна ме повали на земята. Паднах настрани. Когато отворих очи, видях, че целият вагон се преобръща и отива нагоре. Беше толкова тъмно. Пълна тъмнина. В момент стана толкова тихо, никакви гласове. Пълен мрак - имаше бял пушек от едната страна и плясъци от другата”, разказа 59-годишният Теодор Кацюлис.

“Бях в третия вагон. Изведнъж се чу много силен удар и стана тъмно. Много тъмно. Усетих пушек.

Блъсках по прозореца, с каквото намерих, но не успях да счупя стъклото.

Едно младо момче успя да разбие прозорец с пожарогасителя и така се измъкнах. Имам счупено ребро, загубих слуха си на дясното ухо. Но съм късметлия и съм благодарен да Богородица, че съм жив и че се спасих”, добави Лазос Папазисис.

Доброволци и спасители вече второ денонощие търсят оцелели.

"Около 20 души са все още в неизвестност, но не знаем дали има и още хора под ламарините“, обясни Никос Зигурис.

Пожарникари и спасители не спират работа, дори през нощта.Гръцката медиа "Прототема" разпространи аудиозапис на последните секунди от разговора между машиниста на катастрофиралия влак и началника на гарата.

Машинист: Василий, тръгвам ли?

Началник на гарата: Тръгваш си, тръгваш.

Машинист: Готово, добър вечер.

Началник на гарата: Хайде, добър път!

Началник на гарата: Трябва ли да се върна?

Началник на станция - Не, не, както е, защото 1564 следва.

Служител на жп гарата (ключар) - Готово, добре, оставям го както е диагоналът.

Според жп експерти причината за тежкия инцидент не е само човешка грешка, но и лошата инфраструктура и ръчната сигнализация на железниците.

"Познавам много добре гръцките железници и бих казал, че това е системна грешка! Определено нивото на гръцките железници е по-лошо от българското- като кадри, инфраструктура и дори като организация", заяви проф. Симеон Ананиев от Асоциация на железопътните предприятия.

Десетки спешни медици вадят 40 заклещени хора от горящите влакове.

„Събрахме всички линейки от целия регион и тук пристигнаха 40 спешни автоколона и екипи от лекари. Около 40 от пострадалите успяхме да транспортираме до двете болниците в Лариса“, заяви президентът на Съюза на спешните медици и парамедици Янус Гулас.

Двамата българи, които пострадаха в катастрофата, са добре и без сериозни наранявания, съобщи генералният ни консул в Солун.

„Българите са посетили само лечебно заведение. Изписани са веднага. Нямат наранявания, на домашно лечение са“, обясни Антон Марков.

Разследването за причините за катастрофата продължава. Междувременно 48 часа след тежкия инцидент в Гърция новият министър на транспорта се извини на семействата на жертвите. Неговият предшественик подаде оставка след трагедията.

Управляващите се оплакаха, че строгите икономии от дълговата криза преди 13 години са попречили на модернизацията на влаковата мрежа. Заради липсата на финансиране днес жп служителите проведоха стачка.

Стотици гърци се събраха пред сградата на железниците в Атина, както за да почетат загиналите, така и в знак на протест срещу хроничните проблеми в сектора.