Видеокамера за наблюдение е записала челния удар между пътнически влак и товарна композиция в района на Лариса във вторник вечерта. Те са се движили с 120 км/ч и 160 км/ч, казват разследващите, съобщи "24 часа".

Ударът е без спирачен път и толкова силен, че избухва огромен пожар, който изпепелява първите 4 вагона от композициите, разказват пред bTV доброволци, които вече 30 часа търсят оцелели.

„Около 20 души са все още в неизвестност, но не знаем дали има и още хора под ламарините. Днес все още не сме намерили тела, защото сутринта възстановихме търсенето. Вчера късно намерихме едно тяло. Мислим, че е на единия машинист“, казва спасител от доброволния отряд към район Магнисия.

Пожарникарите и доброволците не спират работа дори през нощта.

„Ние сме доброволчески отряд. Дойдохме от Солун с четири автомобила и сме общо 16 души“, казва за bTV и доброволецът Никос Димитрос.

При сблъсъка загинаха 47 души, а над 170 бяха ранени.

Гръцката медия „Прототема“ разпространи и аудиозапис на последните секунди от разговора между машиниста на катастрофиралия влак и началника на гарата:

Машинистът: Лариса, чувате ли?

Началник гара: С номер 47 минавате покрай червения изходен светофар до новия входен светофар на Парос.

Машинистът: Василий, тръгвам ли?

Началник гара: Тръгваш, тръгваш. Готово, на добър час! Хайде, на добър час!

Локомотивът на пътническия влак беше вдигнат с кранове около обяд на 2-ри март. На място продължават да работят около 200 души – пожарникари, военни и доброволци.

Според ЖП експерти причината за тежкия инцидент не е само човешка грешка, но и лошата инфраструктура и ръчната сигнализация на железниците.

„Познавам много добре гръцките железници и бих казал, че това е системна грешка. Определено нивото на гръцките железници е по-лошо от българското - като кадри, инфраструктура и дори като организация. Казано на железничарски език системата е разградена“, каза за bTV проф. Симеон Ананиев - Асоциация на железопътните предприятия.

Разследването за причините за катастрофата продължава.