Не твърдя, че всички автодилъри прибягват до силен психологичен натиск или използват измамни тактики за продажби. В действителност повишената осведоменост на потребителите е убедила някои автокъщи да се държат по-открито и по-честно от всякога. Но купувачите все още трябва да бъдат предпазливи в целия процес по пазаруване за кола. Ето някои неща, които продавачът на автомобили може да каже по време на преговорите, които могат да са сигнал, че той се опитва да ви накара да  изхарчите повече, отколкото е необходимо.

„Продавам ти я само за $300 над разходите. Погледни фактурната цена и сам ще се убедиш, че цената не може да е по-ниска." Търговците знаят, че потребителите са свикнали да проверяват така наречената фактурна цена (invoice price) на всяко ново превозно средство онлайн. Така че, вместо да се опитват да скрият тази информация, те понякога насърчават купувачите да потърсят цената онлайн. Проблемът е, че хората си мислят, че фактурната цена е това, което дилърите всъщност плащат за автомобилите. Invoice price често се споменава като равностойна на разходите на автокъщата, но в действителност автопроизводителите обикновено дават дилърски бонуси или стимули за дистрибуторите, които намаляват какво автокъщите плащат за колата, което може да бъде стотици долари под фактурната цена - понякога хиляди. Не позволявайте на продавача да ви убеди, че получавате невероятна сделка само защото цената, която плащате, е доста близо до фактурната цена. По-добър знак, че сте сключили добра сделка, е, ако платите по-малко от цената, която типичният купувач във вашия район е платил за същото превозно средство. Има няколко големи уебсайтове, които предоставят тази информация, напр. KBB.com.

„Какво трябва да направя, за да ти продам тази кола днес?" Потребителите могат лесно да намерят автомобил онлайн, като сравнят цените, предлагани от множество търговци, дори от дилъри на стотици мили. Това дава повече стимули на продавача да се опита да убеди купувача да закупи от първия път, когато стъпи в автокъщата, защото ако си тръгне, има голяма вероятност да намери добра сделка някъде другаде. За да насърчи бързата покупка, продавачът може да излъже, че цената е достъпна само днес, че доставките на модела са много ограничени или че автокъщата има само едно превозно средство с желания цвят/опции и че друг купувач се интересува също от него. Игнорирайте тези класически измамни тактики. Купувачите, които се движат бавно и сравняват, почти винаги получават по-добри сделки от тези, които бързат и купуват от първото място, в което влязат. Всяка цена, която се предлага "само днес", най-вероятно ще се предложи и в бъдеще. Изключение: Възможно е цената да е на разположение само днес, ако е краят на период, в който производителят стимулира дилърите, така че местно представителство трябва да направи няколко последни бързи продажби, за да изпълни квотата си и да спечели бонус от производителя. Дори и това да е вярно, не бързайте да купувате, ако не сте проучили цените, които други купувачи са заплатили за това превозно средство и сте убедени, че се предлага на конкурентна цена.

„Този употребяван автомобил е в страхотна форма, аз ще ви покажа доклада на CarFax." Търговците знаят, че осведомените купувачи на използвани коли са склонни да проверят CarFax - отчет за историята на моторното превозно средство, преди да направят покупка. CarFax описва катастрофите, в които е била колата, и е съставен въз основа на доклади от застрахователни компании. Дилърите често предоставят този отчет безплатно на потребителя с цел да го стимулират да закупи автомобил от тях. Но технически проблеми, които не водят до застрахователни събития (катастрофи), не намират своя път в докладите на CarFax. Ето защо е изключително важно да платите на независим механик $200-300, за да провери старата кола, преди да я закупите, дори и ако има чиста застрахователна история.  

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, където ще продължа темата.