Преди няколко месеца бях на консултация с теб относно моите спестявания и инвестиции за пенсионно осигуряване и тогава ти споделих, че голяма част от парите ми в момента са инвестирани в ценни книжа на корпорации и правителствени институции. В момента се наблюдава един спад на дивидентите и лихвите, които получавам от тези бондове. Искам да знам дали не е по-добре да прехвърля част от тях на пазара с акции, където се наблюдава едно значително покачване. На 45 години съм и имам поне 15-20 години до времето, в което планирам да се пенсионирам от индустрията, с която се занимавам в момента. К. В. от Чикаго, Илинойс

Въпросът, който ми задаваш, е много фундаментален за всеки един човек, който някога е инвестирал пари и някога планира да го направи в бъдеще. Моментното състояние на икономиката и пазара предразполага към инвестиции предимно във фондове, които са основно съставени от корпоративни акции, не ценни книжа (bonds), особено ако тези ценни книжа са продукт на правителствени организации и институции. Причините те да се избягват е първо в това, че през последните 2-3 години Федералният резерв задържаше изкуствено лихвите по заемите ниски и съответно това даде шанс на цените и стойността на ценните книжа да пораснат, от което си се възползвал досега. Много скоро лихвените проценти по заемите ще се вдигнат, което ще принуди цените на ценните книжа да паднат. Моят съвет е да преструктурираме портфолиото ти в много кратък период от време и да се качим на вълната на пазара.

Другото, което ме притеснява, е, че в момента акциите на пазара растат с добри темпове, а твоите правителствени ценни книжа не правят това, защото те дори не участват в развитието на пазара и във фазата, в която се намираш, е много неудачно да играеш твърде защитно (както го правиш в момента), защото сега е моментът да изградиш един добър капитал за пенсиониране, както имаш за цел, но продуктите, които използваш, са неправилните за тази цел.

Моят съвет е да заповядаш в офиса ми отново и с най-голямо удоволствие ще ти помогна да изградим една ново, по-добро и в същото време по-ефективно портфолио, което с течение на времето ще ти служи като по-балансиран продукт, на който можеш да се опреш спокойно и да постигнеш това, което си си поставил за следващите 15-20 години.

В последно време се наблюдава много завишено покачване на стоковия пазар и най-вероятно един ден това ще свърши и ще тръгне надолу. Знаете ли кога това е възможно да се случи и какви ще са последиците, защото все пак до голяма степен от това зависят моите спестявания за пенсиониране? - В. П. от Медина, Илинойс

За съжаление никой не знае с точност отговора на въпроса ,,Кога?", но преди това да е станало, нека се порадваме на това покачване, защото неминуемо то е нещо позитивно. Нека също сме наясно, че самото покачване, колкото и драстично и високо да е то, не носи само по себе си спад и то не е предпоставка за драстичен спад.

Спадовете като цяло са комбинация от фискални и икономически промени, които съществуват всекидневно и ще продължават да съществуват и в бъдеще. Индикаторите, които трябва да следим всички, са процентът от хората, които са безработни, защото това показва колко финансово стабилни са компаниите, в които инвестираме, и моментното състояние на лихвените проценти. Тези два индикатора могат да наклонят везните в една или друга посока за кратък период от време. За момента обаче такива драстични спадове не се предвиждат, защото сме все още в процес на бавен икономически растеж и може би това ще продължи да е така поне за следващата година, но, разбира се, никой не знае със сигурност, както казах по-рано.

Естествено, не е задължително, когато има драстичен спад на пазара, вие да губите голяма част от спестените и инвестираните си пари, дори бих казал, че това е абсолютно излишно да става. С клиентите си работя над различни стратегии, чрез които намаляваме риска от загуба в периоди на спадове и увеличаваме възможността за печалба в един много кратък период от време, след като спадът е преминал, което е едно от нещата, в които специализирам. Ако желаете повече и по-подробна информация, можете да си насрочете консултация с мен. Ще разгледаме в детайли ситуацията ви и ще споделя няколко много ефективни стратегии, които практикувам в последните осем години.

Случайно попаднах на една ваша статия още от миналия декември, в която пишете за различните видове пенсионноосигурителни сметки - 401k, Traditional IRA, Roth IRA.  Аз съм на 59 години, работя, но нямам достъп до 401к чрез компанията ми,  а ми е наистина важно да започна да заделям определена сума настрана, доколкото знам, $6,000 е лимитът за година в една такава сметка, но не знам точно коя да използвам и къде би било най-добре да го направя в дадената ситуация? Има ли разлика в процентната лихва, която евентуално бих получил на парите си, ако например избера да съм в Traditional IRA вместо в Roth IRA? - С. Т. от Чикаго, Илинойс

От това, което разбирам за вас, е, че нямате достъп до пенсионна програма под вашия работодател, което автоматично намалява опциите ни до Traditional и Roth IRA. В дадената ситуация аз винаги горещо препоръчвам Roth IRA, защото лихвите, които евентуално ще натрупате по спестяванията ви в следващите няколко години, няма да бъдат обложени с абсолютно никакъв данък, когато решите да ги използвате или да ги изтеглите по каквато и да е причина. От друга страна пък, ако решите да използвате Traditional IRA, то това ще ви даде възможност да приспаднете събраната сума за дадена календарна година от облагаемите ви данъци и може да вземете малко повече от данъчни надбавки, след като подадете данъчните си декларации следващите години. Ако гледаме на въпроса от гледна точка на кое е по-изгодно с цел плащане на по-малък данък, то определено Roth IRA е по-добрият вариант във вашия случай. Невинаги това е така, особено с хора, които имат бизнес и се нуждаят да приспадат повече суми от данъците си, но доколкото разбрах, вие работите за компания и това не се отнася за вас в пълна степен. Определено Roth IRA ще ви даде по-добра алтернатива, когато се гледа от данъчна гледна точка.

Вторият ви въпрос за това какво е съотношението между възвръщаемостта на инвестициите в Roth IRA и Traditional IRA, то е зависимо само и единствено от фондовете, които са заложени в основата на тези пенсионни сметки. Много хора са ми задавали този въпрос и истината е, че можете да имате абсолютно една и съща процентова лихва независимо дали използвате Roth или Traditional, но след като платите данъците на печалбите, ще имате повече пари в джоба си, ако използвате Roth IRA. Относно типа фондове, които ви съветвам да използвате, то е нещо средно между консервативните и агресивните такива, защото парите най-вероятно ще бъдат използвани след няколко години, когато се пенсионирате, и определено трябва стратегията за защита на парите ви да е солидна и да не се оставя на произвола на съдбата, в случай че стоковият пазар понесе спадове точно когато ви се наложи да използвате парите си.