Крайният срок за подаване на корпоративните данъчни декларации през тази година е 17 март, а за лични данъци - 15 април. Така че през следващите 3-4 месеца всякакви мошеници ще се опитат да се възползват от вас. В миналия брой разгледах някои от най-популярните измами по време на данъчния сезон и как да ги избегнете. Ето още няколко примера.

Една от най-ценните характеристики, която данъкоплатците могат да притежават, е търпение. Защо мисля така? Когато става въпрос за получаване на техния tax refund, на хората често им се предоставя възможността да изчакат един месец, за да може IRS да им изпрати чек по пощата, или две седмици, за да могат данъчните служби да депозират парите направо в банковата им сметка. Другият начин е да заплатят такса на изготвителя на данъчната си декларация, за да получат своя tax refund веднага. Това се нарича заем в очакване на tax refund - краткосрочен заем, подкрепен от очакваното връщане на надплатени данъци. Това е напълно законно, за мое огромно съжаление, защото според мен не може да се тълкува като нещо повече от измама.

Например на един данъкоплатец може да бъде дадена дебитна карта, за да изтегли парите от своя tax refund. Всяко теглене от банкомат обаче има таван (не можете да изтеглите повече от $400 в рамките на 24 часа) и носи средна такса от $3, която се плаща на заемодателя, както и допълнителна такса от $3, платена на оператора на банкомата. Докато успеете да си изтеглите всички полагащи ви се пари, ще трябва да извършите поне няколко тегления и гореспоменатите такси могат да погълнат повече от 10 на сто от първоначалната сума. Да не говорим пък за лихвените проценти, които ви таксуват тези мошеници - някои лихви са толкова нечовешко високи, че могат да погълнат 50% от вашия tax refund. Това е наистина доста скъп начин да получите авансово парите, които така или иначе ще влязат в джоба ви съвсем скоро. Ако можете да изчакате три седмици, за да може да депозира IRS дължимата ви сума във вашата банковата сметка безплатно, ще си спестите огромни главоболия и хвърлени пари на вятъра.

Друга важна стъпка, която трябва да предприемете по време на данъчния сезон, е да предпазите пощенската си кутия от крадци на самоличности. От януари до април всяка година сериозен брой данъкоплатци стават жертва на кражба на самоличност. Милиони W-2 и 1099 форми се изпращат до крайния законов срок (31 януари) и ако вие не разполагате със заключена пощенска кутия, вашият социалноосигурителен номер, домашен адрес, компанията, за която работите, както и пълна информация за заплатата ви могат лесно да бъдат „свити" от крадец на идентичности. Ако още не сте го направили, инвестирайте в заключваща се пощенска кутия. Разнообразие от заключващи се кутии в най-различни ценови диапазони могат да бъдат намерени както онлайн, така и в широкоразпространени магазини като Walmart/Target/Home Depot/Menards и т.н. Колкото и да ви струва подобна кутия - повярвайте ми, заслужава си спокойствието и мира, която ще ви купи.

Крадците на самоличности могат да използват вашата лична информация, открадната от пощенската ви кутия, или измъкната от вас чрез лъжлив имейл (за което говорих в миналия брой), за да подадат данъчни декларации и да получат голям tax refund, преди дори да сте се усетили, че нещо ужасяващо ви се случва. Те използват личните ви данни (включително и домашния ви адрес), които IRS вече има от предишната година, подават данъчна декларация по електронен път и дават своя банкова сметка, за да може IRS да депозира вашия tax refund направо в техния джоб. IRS разбира, че е станала измама, чак когато вие подадете легитимната си данъчна декларация, ама вече е късно - измамниците са прибрали парите от данъчните служби и са изчезнали отдавна.