Когато някой се ожени повторно, обикновено това се случва по-късно в живота и човекът има натрупани някакви финансови активи, а често и деца. Обикновено при повторната женитба (особено ако е такава и за двамата) най-важният въпрос става: кой ще управлява авоарите оттук нататък? Най-честото разрешение на проблема е, че съпрузите решават всеки да се разпорежда с финансовите си активи отпреди брака, а всичко натрупано по време на втория брак да бъде на името и на двамата и да се управлява взаимно и от двамата. За съжаление реалността много често се оказва доста по-сложна от едно подобно логично споразумение.  Ако нямате писмен документ, описващ в подробности как трябва да се постъпи с имуществото на всеки от съпрузите в различни сценарии, много често се стига до жестоки семейни разправии, когато единият от съпрузите почине. Например, ако мъжът почине и всичките му авоари се наследят от втората му съпруга (което се случва, ако нямате Living Revocable Trust), втората съпруга може да даде недвижимото имущество/финансовите активи на своите деца от първия си брак или на любимата си благотворителна организация. Ако обаче мъжът има Living Revocable Trust, там ще е описано какво точно да се даде на неговите деца от първия му брак и какво да се даде на втората му съпруга.

Ето какво може да направите, когато се ожените повторно, за да намалите до минимум проблемите между втората си съпруга/втория си съпруг и останалите си наследници. Първо, започнете със сериозен и откровен разговор. Обяснете на половинката си какво точно желаете да се даде на децата ви/брат ви/сестра ви и т.н. Ако не преминете към втората стъпка обаче, разговорът ви няма да има много голям ефект. Колкото и безрезервно да вярвате на мъжа/жена си, когато един ден починете, те може да се оженят отново и да имат деца от последващия брак. Или пък вече имат деца от предишен брак. Независимо колко са ви обещавали приживе, че ще дадат вашите пари/притежания на вашите деца, ако техните деца попаднат в неблагоприятни житейски ситуации и имат нужда от сериозна финансова помощ, може да сте почти сигурни, че вашите авоари ще отидат за погасяването на дълговете на децата на вдовеца/вдовицата. Ето защо втората стъпка е особено важна. Направете Living Revocable Trust и за двамата съпрузи поотделно. Във всеки документ жената и мъжът описват подробно и в детайли какво точно желаят да бъде наследено от децата им от първия брак, децата им от този брак, братята и сестрите им, родителите им (ако още са живи), съпруга/съпругата им и т.н.  Тези Living Revocable Trusts могат да са много специфични. Например може да запишете, че когато вие починете, жена ви ще продължава да получава лихви от активите, които са само на ваше име, или определена сума от вашите лични спестявания на месец, но когато тя почине, всичко останало ще бъде наследено от децата ви от първия ви брак. Разбира се, тук става дума за банкови или инвестиционни сметки само на ваше име, защото ако те са на името и на двамата съпрузи, когато единият почине, другият автоматично наследява каквото има в сметката.

Бъдете наясно обаче, че почти всички щати имат закон за spousal minimal share - минимален дял от вашите авоари, който мъжът/жена ви трябва да наследи по закон - от една трета до половината от размера на активите, в зависимост от щата. Разбира се, всеки баща/майка би желал(а)  да остави на децата си от първия брак възможно най-много от наследството си, особено ако съпругът й/съпругата му от втория брак си има достатъчно собствени средства да преживее след смъртта на половинката си. Има два начина да се заобиколят законите за spousal minimal share. Първият е да направите предбрачно споразумение (prenuptial agreement), където единият може да се откаже законно от получаването на една трета или на половината (в зависимост от щата) от наследството на другия. Другият начин е да наименувате децата от първия си брак като beneficiary - наследници  - на активите, които желаете да отидат при тях. Можете да сложите децата си като beneficiary  на банковите/инвестиционните си сметки, спестовните си сметки, застраховката си „Живот". Ако вярвате безрезервно на децата си и знаете, че са отговорни и съзнателни хора, които никога не биха злоупотребили финансово с авоарите ви, тогава можете да сложите имената им като съсобственици на сметките ви. В този случай, когато починете, те дори не трябва да представят никакви документи на банката - могат веднага да започнат да използват средставата в тези сметки. Тъй като подобни сметки няма да бъдат включени в наследството ви, съпругът/съпругата ви няма да имат право на тях след смъртта ви.