Днес реших да ви дам някои съвети, на които съм научил хората през последните няколко години как да добавят допълнителна стойност към своя финансов план и стратегия.

Първата препоръка е да се срещнат с личния им финансов консултант, за  да изготвят план, като се започне от това къде са в момента и в каква посока искат да поемат през следващите няколко години. Първата стъпка от този план е да разберете колко всъщност е вашата „нетна стойност". Нетната стойност е просто изчисление на всичките  ни активи (неща, които в момента притежаваме като собствени парични средства, инвестиции, стойността на един имот и др.) минус всички пасиви (всичко, което дължите - дългове на кредитни карти, ипотека, заем за автомобил).

Втора стъпка - внимавайте с кредитните карти. Единственият начин да изплатите кредитните си задължения е да спрете да ползвате тези пластмасови карти. Научете се как да използвате пари в брой по най-ефективния начин. Бих ви препоръчал всеки път, преди да тръгнете към кварталния магазин или големия търговски център, да изтеглите от банкомата пари в брой - точно толкова, колкото ще ви трябват. Оставете картите си у дома. Така със сигурност няма да похарчите повече за разни излишни неща.

Трето. Вашият спестовен фонд трябва да има най-малко три месеца от вашите разходи и спестявания на разположение във всеки един момент, в случай че колата ви се нуждае от ремонт или дори по-лошо, ако станете нетрудоспособни или безработни за определен период от време. Идеалният начин да направите това е, като започнете да плащате първо на себе си, след като вземете заработените си пари и свържете банковия си „checking account" с вашия „savings account". След това определeте конкретна дата, на която всеки месец определена сума пари да са прехвърлени от checking-а в спестовната ви сметка. Това ще ви позволи да натрупате повече спестявания за по-кратък период от време.

Четвърто. Едно от най-важните неща, които трябва да се правят всяка година, е нов годишен преглед на животозастрахователните полици. Последните статистически данни на LIMRA за 2010 г. показват, че 44% от хората в САЩ не са застраховани и търсят начин да защитят любимите си хора със застраховка „живот". Ако вече разполагате със застраховка, кога беше последният път, когато сте отворили вашите документи и сте проверили условията на полицата си? Нали за това плащате всеки месец? За целта можете да изтеглите от сайта ми безплатно копие на „Тайните на богатите в Америка", където обяснявам по-подробно различните видове застраховки и кои точно отговарят на вашите специфични нужди.

Пето - изяснете си разликата между нужди и прищевки. Ако сте имали трудности с това досега, най-вероятно вече сте научили урока си. Премахнете  някои прищевки от списъка си и фокусирайте вниманието си върху заделянето на повече пари в пенсионни фондове и спестовни сметки. Истината е, че повечето от нашите желания се базират на базата на състезанието и конкуренцията със съседите и приятелите ни, но нека сме честни и признаем все пак, че този „конкурс по пазаруване" не е една от пътеките към финансов успех. Вместо това се съсредоточете да се придържате към плана си и тъкмо защото вашият съсед има хубава нова лъскава кола пред гаража си, не означава, че семейството му има нужната сигурност от гледна точка на спестяванията си или нужната застраховка за адекватна сигурност и защита в случай на нужда. А ако ние не сме отговорни за семействата, които сме поели отговорност да създадем, кой би трябвало да бъде отговорен за хората, които обичаме?