Сн. Архив на BG VOICE

Вселенският патриарх Вартоломей забрани службите на български език в църквата „Св. Георги" в Одрин. Тази неделя четирима гръцки свещеници, придружавани от още редови гърци, нахлуха в църквата, изолираха българския отец Александър и служиха на гръцки език. Те избутаха отеца в ъгъла и не му позволиха да служи, разказаха очевидци. Гърците се изсипали пред храма с 5 автобуса. Неофициално от Вселенската патриаршия обяснили, че в този храм службите вече ще се водят само на гръцки език, понеже българската държава отказвала да премахне паметника на първия български екзарх Антим I, който се намира в двора на другата BG църква - „Св. св. Константин и Елена". В неделя там пък близо 500 души от България и българи от Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

Миналия месец при визитата си в София Вартоломей се държа безцеремонно и нагло и постави ултиматум пред Българската православна църква (БПЦ) да премахне паметника. Въпреки поведението му президентът Росен Плевнелиев реши да го награди с орден „Стара планина" 1 степен, което скандализира вярващите българи, защото отличието се дава само за изключителни заслуги към България.

В Светия синод обявиха, че не знаят нищо за случилото се в Одрин. По телефона им звъннала мирянка, присъствала на скандала в Одрин, която искала да ги сезира за случващото се, но старците от синода отказали да разговарят с нея.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги" е собственост на фондация „Св. Георги вакъф", а „Св. св. Константин и Елена" - на фондацията на Българската църква в Истанбул. За ремонти в Одрин българската държава е дала поне един милион лева, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на екзарха.

От всички партии единствено ВМРО излезе с позиция по скандала. Те призоваха църквата и българското правителство да влязат във функциите си и да предотвратят фактическото завземане на българската църква „Св. Георги" в Одрин. Според ВМРО превземането на църкви с докарани хора е практика отпреди век. „Ако Вартоломей наистина иска да изиграе помирителната роля между църквите, това е последното, което трябва да прави. ВМРО напомня на Негово Светейшество, че църковните борби минаха и свършиха. Схизмата върху Българската православна църква е отдавна вдигната, а сега е ред тази църква да бъде тачена наравно с останалите", пише в позицията на партията.

„След като т.нар. Вселенски патриарх превзема църковни сгради, няма какво да се учудваме, че едни други хора, малко по-югоизточно, направо събарят църквите. И в двата случая става дума за фундаментализъм - не толкова религиозен, колкото политически", допълват още от ВМРО.

Източник от БПЦ разкри, че истинският гняв на Вартоломей, за което той намекнал при посещението си в България, били твърде топлите отношения на БПЦ с Руската православна църква. Вселенският патриарх напоследък се опитвал да сформира русофобски блок от православни църкви, който да се бори с влиянието на руското православие. Нежеланието на БПЦ да къса връзки с православните си братя в Русия била основната причина за всичките му агресивни действия срещу България. Именно русофобията му била пък причината президентът Росен Плевнелиев, също изявен русофоб, да го награди въпреки поведението му.

В историята с ордена се забъркаха бившият служебен премиер Ренета Инджова, мераклията за президент и председател на БАН акад. Стефан Воденичаров и самият президент. Именно те стоят в основата на поканата към Вартоломей да посети България. Мнозина припомнят, че г-н Плевнелиев не е вдъхновен сторонник на вярата. Но пък една от вилите му се намира край градчето Урануполи на полуостров Халкидики, което е входната врата към монашеската република Атон.

Скандалът с Вартоломей тече от доста време, за което държавният глава на България няма как да не е знаел. Месеци наред от Вселенската патриаршия се изпращат учтиви, но категорични писма до БПЦ Светият синод да премахне паметника на Антим І. Последното е от май тази година и в него Вартоломей отказва на Белоградчишкия епископ Поликарп да отслужи в храма „Св. Георги" в Одрин литургия, докато не се реши въпросът с паметника.

Кой е Антим I

В народната памет Антим І остава като символ на борбата на българския народ за църковна независимост и като първия духовен водач на Българската екзархия. Заради делата си една година преди Освобождението благодарение на доносите на фанариотите от Цариградската партиаршия Антим І е свален от екзархийския престол и Мидхат паша го осъжда на смърт за държавна измяна, заменена по-късно със заточение. Ето защо не е възможно, дори ако президентът и неговите съмишленици лазят в краката и целуват полите на Вселенския патриарх, името на Антим І да изчезне от звездния небосклон на българските герои. Бюстът му в Одрин е открит през 2010 година и е изграден с дарение на Съюза на тракийските дружества в България. Църквата, в чийто двор се намира, пък е осветена през 2008 година от тогавашния Русенски митрополит Неофит, днешен български патриарх.