В ОУ “Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик учи най-младият българин, заслужил членство в MENSA. Той е част от еднопроцентовия мозъчен елит на планетата, похвалиха се от учебното заведение. Деветгодишният Сава Троански от 3 „б“ клас има повече от 50 златни медала по математика и наука, спечелени на български и международни състезания.

Говори свободно руски и английски език, програмира в PYTHON.

Интересува се от всичко.

Играе с удоволствие шах и компютърни игри с приятелите си. Не посещава и никога не е посещавал извънучилищни форми за допълнителна подготовка. Сава намира теста на MENSA за лесен и смята, че всеки може да се справи. Той е положил тест за деца на 10-14 години. Показал резултат 99 персентила и получил покана за членство в клуба. MENSA обединява онези 2% от човечеството, които заемат горния край на кривата – с IQ 98 и 99 персентила. Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 т. и останалите. Когато си събрал над 148 т., се казва, че имаш 98 персентила, т.е. ти си сред двата процента най-умни в света. Съвсем малко са тези, които са с 99 персентила интелигентност. Стойност 100 персентила не съществува, тъй като интелигентността е безкрайна величина.

Тези 99 персентила са еднопроцентовият мозъчен елит на планетата.

Създателите на MENSA предвиждали първоначално да обединят единствено тях. Оказало се, че такива хора се намират толкова рядко, че снижили изискванията с един персентил.