Източник от "Хамас" каза в сряда, часове преди изтичането на примирието в битките с Израел, че палестинската въоръжена група не е доволна от предложенията на Израел за ново удължаване, предаде АФП.

"Това, което се предлага в дискусиите за удължаване на примирието, не е най-доброто", каза източникът пред AFP, добавяйки, че преговорите са били фокусирани върху удължаване с "два дни или повече" на паузата, при която се наблюдава ежедневна размяна на заложници срещу палестински затворници и доставки на помощи в Ивицата Газа.

Десет израелци, включително един холандец, един американски и трима с двойно гражданство на Германия, както и двама руснаци и четирима тайландци, бяха освободени от "Хамас" в Газа, съобщи посредникът Катар в четвъртък. 

"10 израелски граждани са освободени като част от споразумението, включително петима с двойно гражданство: холандски двоен гражданин, който също е непълнолетен, трима германски двойни граждани и един американски двоен гражданин", каза говорителят на катарското МВнР Маджед Ал Ансари, цитиран от АФП. 

Той добави, че са били освободени също двама руски граждани и четирима тайландци. По думите му в замяна 30 палестинци са били освободени от израелски затвори.