сн. CBS

Поговорката ,,Това, което става в Лас Вегас, си остава в Лас Вегас" може скоро вече да не е вярна. Градът на казината и нощния живот в Невада е започнал да инсталира улични лампи, които могат ,,да наблюдават" и ,,да слушат" минаващите покрай тях пешеходци. Всяка от новите лампи се контролира индивидуално от разстояние. Те имат софтуер, който открива и отчита замърсяването на въздуха, а могат да имат и бутони за подаване на сигнал за извънредни ситуации на улицата.

Лампите са част от нов вид интелигентни осветителни системи, които постепенно се въвеждат в някои US градове. Те са енергийно ефективни, имат дълъг живот и всяка е снабдена с LED екран, който върти реклами. Освен в Лас Вегас осветителните системи се въвеждат постепенно вече в Детройт, Чикаго и Питсбърг. Към всяка от интелигентните лампи има прикрепен микропроцесор, подобен на смартфон, който осъществява безжична връзка. Лампите могат да снимат и да броят хора, като пращат кадрите в полицията. Освен че могат да записват разговори, ако някой спре до тях, те могат да подават гласови команди чрез вграден високоговорител.

В Европа подобни лампи са инсталирани в някои градове като Мидълзбро в Североизточна Англия. Известен е инцидент, при който жител от града на колело навлязъл в зона, която е изцяло пешеходна. Веднага от високоговорителя в лампата се чуло: ,,Младият човек на колелото, ако обича, да слезе от него и да върви пеша, тъй като в момента кара в пешеходна зона." Общинските служители успели да го видят чрез видеокамерите, инсталирани в уличните лампи в зоната.

Градската управа в Лас Вегас твърди, че лампите са инсталирани, за да забавляват минувачите с рекламите или музиката от вградените екрани. Осветителните тела обаче са способни да правят много повече - например видео- и аудиозаписи на минувачи. На този етап все още нямало да бъдат оборудвани с такава техника, уверяват от кметството. Самата способност на новите лампи да шпионират вече тревожи много правозащитници, тъй като тя дава твърде много власт в ръцете на общински чиновници да се разпореждат със свободата на хората на улицата.

Лампите са създадени от компанията ,,Илюминейтинг консептс". Основателят Рон Харууд разказва, че решил да създаде подобна система след терористичните атаки на 11 септември и огромните щети, нанесени от урагана Катрина. Той признава, че работи с министерството на вътрешната сигурност, за да инсталира различни технологични новости в лампите, но не вижда в това нищо притеснително. Напротив, така хората ще станат по-информирани и по-защитени, коментира изобретението си Харууд.