Загубите на украинските въоръжени сили през февруари са се увеличили с 40 процента спрямо предходния месец и са надхвърлили 11 000 души, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. 

Той каза това на съвещание с руското военно командване.

"Налице е значително увеличение на загубите сред личния състав на Въоръжените сили на Украйна. Само през февруари те са се увеличили с 40 процента в сравнение с януари и възлизат на повече от 11 000 военнослужещи", заяви Шойгу.

Той подчерта, че приоритет за руските въоръжени сили остава опазването на живота и здравето на личния състав и цивилното население.

Руските войски ще продължат да изпълняват задачи в рамките на "специалната военна операция" в Украйна, каза министърът на отбраната.

Шойгу изтъкна, че Западът, като част от американската стратегия "да сломи Русия със силата на оръжието", увеличава доставките на оръжия за Киев, но това не води до успех на украинските сили на бойното поле.

Превземането на Бахмут ще позволи на руските войски да продължат настъплението си в дълбочина в рамките на "специалната военна операция", заяви руският министър на отбраната.

"Освобождаването на Бахмут продължава. Този град е важен отбранителен възел на украинските сили в Донбас. Поемането му под контрол ще даде възможност за по-нататъшни офанзивни действия в дълбочина" подчерта Шойгу.

Той отбеляза и "освобождаването" на няколко украински населени места в резултат на настъпателните действия на руските сили към градовете Донецк и Купянск.