Руски гражданин, който има военна специалност “сапьор”, е успял да избяга от Русия и е поискал закрила от българската държава, показва репортаж на Българското национално радио.

Практиката обаче показва, че държавата не дава убежище на руснаци, които са напуснали Руската Федерация за това, защото не искат да участват във войната.

Мъжът, който е поискал да запази анонимност, защото се опасява за сигурността си, е получил известие в дома си в Русия, че ако не се яви на мобилизация, го грози опасност от глоба и до две години затвор. За това го уведомила съпругата му, която, заедно с малкото им момиче, не е успяла да напусне страната.

Четири дни, след тако президентът Владимир Путин издал указа за частична мобилизация, мъжът е напуснал страната през границата с Грузия. Полицията и военните организирали засади по жп гарите и метрото, става ясно още от репортажа на националното радио.

Според търсещият убежище руснак, на границата имало близо 30 километра опашка от чакащи да напуснат Русия. “Имаше хаос, коли навлизаха в насрещното. Всеки се спасяваше панически, както може”, разказва мъжът.

Пътят до границата бил блокиран от тежка техника и мнозина минавали с колите си по черни пътища. Самият той оставил колата си и се придвижил пеша до границата. До България стигнал с туристическа виза, която му била издадена от грузинските власти.

Мъжът разказва, че се е клел във вярност към родината си и че ще защитава руските граждани, но според него, това което се случва в Украйна, е насилие срещу жителите й.

“Това не е никаква защита на руския народ”, разказва той и заявява, че не би искал да каже един на дъщеря си: “Знаеш ли дъще, аз бях окупатор и поставях мини, които убиваха мирното население”.

Руснакът е подал искане за международна закрила, но практиката показва, че Държавната агенция за бежанците масово отказва такава закрила на руснаци. Според адвоката на руския гражданин това е “държавна политика”. Според него не може държавата да декларира, че е срещу войната в Украйна, а в същото време да отказва закрила. “Може би се опасяват (българските власти, бел. ред.) да не стане ясно, че даваме укритие руснаци, които не искат да участват във войната. Чувал съм и че се опасяват сред тези лица да не влизат хора от службите”, разказва адвокатът.

По думите му, към всяко едно искане за убежище, ДАНС изпраща запитване до руската страна дали срещу конкретното лице има наказателно преследване. Според него това на практика компрометира сигурността на хората, които искат да намерят убежище в България.

Според данни на Държавната агенция за бежанците, предоставени на БНР, от началото на войната 188 руснаци са потърсили убежище у нас. От тях само 8 са получили, а за други 148 все още тече процедура.