Украинец, а не българин, е момчето, което беше застреляно близо до кампуса на Университета на Илинойс в градчето Шампейн - на около 2 часа от Чикаго. 

22-годишният Георги Корчев е бил един от петимата, ранени при стрелбата малко след полунощ в събота срещу неделя. Друг човек е бил ранен в отделна престрелка, която може би е свързана с първата.

Корчев обаче е бил невинен свидетел, а според съседка на семейството, която говори с BG VOICE, те са емигрирали в САЩ преди много години от Киев, Украйна.

Властите твърдят, Корчев се разхождал в района където станала стрелбата и не е участвал в кавгата, която е предшествала инцидента. Полицията продължава да издирва заподозрени, но до неделя следобед никой не е арестуван.

Георги Корчев е завършил през 2012 година гимназията в предградието Мънделейн. Негова учителка там разакзва пред Daily Herald, че той е бил от запомнящите се ученици.

"Джордж е от онези момчета, които запомняш веднага, защото имаше силно излъчване, казва Дженифър Уайли Фалън - Не всички студенти искат да бъдат интерактивни с техните учители, но той беше. Децата, които са интерактивни с нас, оставят дълготрайно впечатление."

Корчев и други трима душа си били намерени с прострелни рани в 12:38 часа в неделя след сигнал в полицията. Той е обявен за мъртъв в 1:02 часа в болницата Carle Foundation. Другите трима ранени са без опасност за живота.

Пети човек, който е бягал от изстрелите, е  блъснат от автомобил. Той е с леки наранявания.

Според властите стрелбата е била предшествана от скарване по време на парти в апартамент наблизо. Скандалът се преместил на улицата, а минути по-късно последвали изстрелите.

Подобно на Корчев, нито една от другите жертви не са били замесени в скандала, съобщиха от полицията.

Около 30 минути след първоначалната стрелба, в полицията получили още едно обаждане за стрелба на по-малко от миля разстояние. При пристигането си, офицерите намерили жертва с огнестрелна рана, но без опасност за живота.

Полицията смята, че двете стрелби може би са свързани, и следователите търсят заподозрян или заподозрени в двете, както и водача, участвал в произшествието, при което е пострадал единият от петимата в първата стрелба.