Български изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" са участвали в съвместно учение с американските въоръжени сили като са осигурили прикритие и въздушно пространство за действие на бомбардировачите B-52 Stratofortress – част от Bomber Task Force 23-2, понастоящем базирани във военновъздушната база "Морон" в Испания.

Учението е проведено в края на миналата седмица, съобщават от българското Министерство на отбраната.

Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана като участват в съвместни операции и учения с партньори и съюзници, уточняват от военното министерство.

От там посочват, че съвместната тренировка е осигурила ценна възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и е потвърдила готовността на Военновъздушните сили на Република България да противодействат решително на всякакви военни заплахи.

„С действията на Военновъздушните си сили Република България потвърди своята ангажираност към колективната отбрана на НАТО и демонстрира непоколебима решимост да даде своя принос за гарантиране на сигурност и стабилност в региона“, се допълва в съобщението на МО.

На 22 февруари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България продължава да изпълнява задачите си по охрана на въздушното си пространство отговорно. Авиаторите, които летят на МиГ-29, изпълняват съвестно своите задачи, посочи Стоянов.