Ръководителят на Черниговската областна администрация Вячеслав Чаус заяви, че в резултат на обстрела на Чернигов са загинали цивилни и много хора са ранени, цитира думите му Руската служба на BBC.

Чаус публикува видео в канала си в Telegram, в което казва, че три ракетни удара са били нанесени "почти в центъра на града".

Изпълняващият длъжността кмет на Чернигов Олександър Ломако каза по украинска телевизия, че най-малко четирима души са загинали в резултат на руската ракетна атака срещу града.

Ломако добави, че броят на жертвите може да нарасне.

Според кмета на града руска ракета е ударила около 09:00 местно време многоетажна сграда, която не се намира в центъра на града, а в един от "много населените" микрорайони.

По предварителни данни е разрушена стената на сградата от третия до шестия етаж, пострадали са съседни къщи и много коли.

По-късни в телеграм канала на Чаус се появи призив към местните жители да дарят кръв.В съобщението се казва, че кръвта е необходима спешно "поради ситуацията в нашия град".

За взривове се съобщава и в Одеса, но засега няма информация за жертви и постарадли.

Украинските въоръжени сили предупредиха за заплаха от атаки с балистични ракети срещу Украйна. Около 9:30 часа местно време бе обявена въздушна тревога за Източна, Централна и Южна Украйна.