Натоварена съдебна седмица започва на Софийски градски съд. Магистратите ще заседават по три дела от значим обществен интерес между вторник и петък. Разследваните злоупотреби по делата са за няколко милиарда лева.

Делото срещу Цветан Василев и организирана престъпна група се гледа на „Черковна“ в София.

Бизнесменът е подсъдим заедно с още няколко души за фалита на КТБ.

Вече 10 години – през юли 2014 година, Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той бе обвинен за над 100 престъпления. Обвиненията бяха повдигнати задочно, тъй като Василев успя да напусна страната и оттогава се намира в Сърбия, където получи и политическо убежище. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

В края на месец януари 2024 година, Апелативният съд в София окончателно даде разрешение по искането на прокуратурата за ЕЗА на Василев.

В петък, 14 юни, в Съдебната палата в София ще се проведе разпоредително заседание срещу Васил Божков и други участници в организирана престъпна група. На 28 май, бизнесменът, чиято формация участва и в изборите в неделя, бе освободен под парична гаранция от 130 000 лева. Божков е с обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

Също в петък, Градският съд ще проведе заседание срещу още една известна фамилия. Николай Банев и Евгения Банева.

Последното заседание по делото бе през март 2023 година. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач.