7 партии влизат в 50-ото Народно събрание, показват официалните резултати на ЦИК при обработени 100% от протоколите от СИК в РИК. Финалните резултати не донесоха размествания сред политическите сили - и в двата вота подреждането на партиите е едно и също, с малки разлики в процентите.

Парламентарни избори в България - крайни резултати:

 • ГЕРБ-СДС - 24,70%
 • ДПС - 17,07%
 • ПП-ДБ - 14,33%
 • „Възраждане“ - 13,78%
 • БСП - 7,06%
 • „Има такъв народ“ - 5,96%
 • „Величие“ – 4,65%

От следващите партии нито една не е близо до заветната 4-процентна бариера. Партия МЕЧ на Радостин Василев взима 2,54%. Коалицията на Мая Манолова и Ваня Григорова „Солидарна България“ се ползва с подкрепата на 1,23%. „Синя България“ има 1,24% подкрепа.

Европейски избори в България - крайни резултати

В изборите за членове на Европейския парламент са обработени 97,05% протоколи към 16:00 часа. Ето и подредбата на партиите в евровота:

 • ГЕРБ-СДС – 23,54%
 • ДПС – 14,66%
 • ПП-ДБ – 14,44%
 • „Възраждане“ – 13,98%
 • БСП – 7,01%
 • „Има такъв народ“ – 6,04%
 • „Величие“ – 4,07%

Проверката на секционните протоколи се проведе бавно. Причината са двата вида избори и много грешки. 

ЦИК обработи 87,00% от протоколите за вота в чужбина за национален и 82,99% - за Европейски парламент. Данни за парламентарните избори сочат, че сънародниците ни са избрали за първа политическа сила партия ДПС - 35,94%. 

Какво се случи преди обявяването на първите резултати от изборите:

Ако страната продължи да се управлява от "безпринципни коалиции, политическа алтернатива рано или късно ще се появи". Това каза президентът Румен Радев, след като гласува в София в неделя.

Той е свързван с евентуалната поява на нов политически проект, особено след като негови близки съмишленици основаха движение "Трети март". Засега Радев не е потвърждавал, че готви своя партия.

"Преди всеки избор партийни оракули плашат с "партия на президента" само и само да могат после да си сглобят по-добре собствената коалиция. Крайно време е партиите да се стремят да съставят правителство на основата на ценности и споделени програми и водещ да бъде общественият интерес, а не страхът, че ще останат извън властта", каза той в неделя.

По думите му "последните няколко избори и "сглобки" разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици и в момента те се чудят как да прикрият собствения си срам". Радев изрази надежда, че политиците са научили "урока да поставят обществените интереси пред собствените си и тези на своите партии".

Не виждам трайна формула за властта, това каза почетният председател на ДПС Ахмед Доган, след като гласува. 
 
"На този етап не виждам трайна формула за управление на страната. След резултатите днес мога да кажа".
 
Няма нужда движението да излъчва министър-председател, каза още Доган.
 
На въпрос дали съпредседател на ДПС - Делян Пееевски или Джевдет Чакъров, може да e министър-председател, той отговори "Не-е, не".

Пеевски: Време е да има стабилно правителство

Време е да има стабилно правителство, а не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Преди това цикълът от предсрочни правителства видяхте до какво доведе, каза от своя страна лидерът на ДПС Делян Пеевски, след като упражни правото си на глас с хартиена бюлетина в секция в Средно училище "П.Р. Славейков“ в Кърджали.
 
Той изрази надежда да има смиреност у политиците, хората да гласуват за едно ново начално на България и да има стабилно правителство, "за да може да се развива България и да бъдат спокойни българските граждани".
 
На въпрос дали според него хората ще се правят с гласуването за двата вота Пеевски коментира, че е имало добра разяснителна кампания, като изрази надежда денят да премине успешно.

Борисов и заклинаниятa

От сутринта слушам само заклинания, може би само г-н Доган каза, че няма да е стабилно.
 
Повече да се съсредоточим върху европейските избори. Това каза след като гласува лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 
Гласувах да не ви вземат по левче от всеки дизел и бензин, да не плащате по 30% на посредници, контрабандата да не продължава да се вихри, да не се дава възможност на Нинова и Асен Василев да вървят по кешовите потоци, коментира Борисов.

Bългарите гласуват на предсрочни парламентарни избори. Гласуването ще определи кои ще са новите 240 депутати в бъдещото 50-о Народно събрание. Вотът е „2 в 1“ заедно с изборите за български представители в Европейския парламент.

На изборите за национален парламент ще се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. Кандидатите са 6100, като жените са над два пъти по-малко от мъжете - съответно 1826 и 4274.

В Европейския парламент страната ни трябва да изпрати 17 свои представители. Кандидатите са 418.

Общият брой на участващите в двата вота е 6518.

Според окочателните списъци право на глас на изборите за Народно събрание имат 6 593 275 избиратели, а за европейски - 6 138 050.

Броят на секциите на тези избори в България е близо 13 000.

Гласуването извън страната ще е в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, в останалите ще се гласува само за НС. В Турция ще има 166 секции за гласуване, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия ще има открити 118 секции за гласуване, в Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15.

Избирането на 720-те евродепутати вече започна в някои страните на ЕС. Германия е държавата, която изпраща най-много представители - 96. С най-малко - по шестима, ще разполагат Малта, Кипър и Люксембург.

Секциите в България отвориха в 7:00 ч. и затварят в 20:00, или до изчерпване на чакащите да гласуват.

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от exit poll за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, X, Viber, Youtube и други доставчици на медийни услуги.

91-годишен мъж е най-възрастният българин, гласувал на изборите в САЩ

91-годишният Георги Тодоров Иванов е най-възрастният българин, гласувал в САЩ, съобщава във "Фейсбук" Даниел

 

Дженев. Иванов, наричан "Бай Георги", е набор 1933, според публикацията, и е дал вота си в Little Bulgaria Center (Център "Малката България") в Дес Плейнс, Иинойс. 


09.06.2024 19:07

Пеевски: За мен е чест да приема отговорността, която ни дадохте с доверието и подкрепата си

Председателят на ДПС Делян Пеевски благодари за подкрепата на всички избиратели на ДПС. "Благодаря на всеки един от вас, който ни даде своето доверие", написа Пеевски на официалната страница на движението във Facebook.

"За мен е чест да приема отговорността, която ни дадохте с доверието и подкрепата си. Благодаря! Благодаря, че ни разбрахте и ни се доверихте! Благодаря, че бяхме чути!

Готови сме да поемем тази отговорност, заедно с хората, защото те са наш гръб и опора. Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувахте", пише още председателят на ДПС.


09.06.2024 15:07

Борисов: Никой не постига успех, без да признае помощта на другите

Бойко Борисов: Ако ми дадете мандата, ще довършим АМ "Хемус"
Бойко Борисов: Ако ми дадете мандата, ще довършим АМ "Хемус"

Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Това написа във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като станаха ясни първите данни от exit poll.

„Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!”, пише Борисов.

Според резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” към 19.00 ч., направени и финансирани по поръчка на NOVA, ГЕРБ-СДС печели предсрочния парламентарен вот, както и евроизборите.


09.06.2024 15:00

Слаб интерес към изборите в Чикаго

Слаб интерес към изборите в Чикаго


Българите в Чикаго гласуват при обичайно невисок интерес, предаде БГНЕС.

В града с най-голяма българска общност в Америка са разкрити общо 8 секции.

Въпреки големия брой секции, сред сънародниците ни се наблюдава спад в изборната активност, съответстващ и на настроенията в България.


09.06.2024 12:35

Избирателната активност за евровота е 20,89% към 16 часа

Избирателната активност към 16 ч. на вота за Европейски парламент (ЕП) е 20,89 %, малко по-висока от тази на вота за Народно събрание - 20,44 %. Това каза пред журналисти заместник-председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя добави, че активността за изборите за ЕП е най-ниска в Сливен – 14,86 %, а най-висока в Кърджали – 28,57 %. За българския парламент най-ниска е активността отново в Сливен – 15,14 %, а най-високата е в Смолян – 27,09 %.

За сравнение, на вота за българско Народно събрание на 2 април 2023 г. към този момент от деня активността е била 27,27%, на 2 октомври 2022 г. - 25,58%, на 14 ноември 2021 г. - 25,58%, на 11 юли 2021 г. - 27,20%.

На парламентарните избори на 4 април 2021 г. активността е била измерена към 17 часа и тогава е била 39,80%.


09.06.2024 12:33

Каква е избирателната активност към 17.00 часа

23.4% е избирателната активност към 17:00 часа. Това сочат данните от exit poll на агенция „Галъп”, направен по поръчка на NOVA.


09.06.2024 11:18

Покачва ли се избирателната активност в следобедните часове

Покачва ли се избирателната активност в следобедните часове
Покачва ли се избирателната активност в следобедните часове

Към 15 часа избирателната активност е 19,7 на сто. Това показват данните от exit poll на агенция „Галъп”, направен по поръчка на NOVA.

Припомняме, че България гласува на вот 2 в 1 – европейски и предсрочни парламентарни избори.  

На изборите за национален парламент се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. Кандидатите са 6100, като жените са над два пъти по-малко от мъжете - съответно 1826 и 4274. 

В Европейския парламент страната ни трябва да изпрати 17 свои представители. Кандидатите са 418. Общият брой на участващите в двата вота е 6518.

Според окочателните списъци право на глас на изборите за Народно събрание имат 6 593 275 избиратели, а за европейски - 6 138 050. Броят на секциите на тези избори у нас е близо 13 000.


09.06.2024 09:08

От началото на кампанията до 12 ч. днес в СДВР и ОДМВР са получени 436 сигнала за нарушения

От началото на кампанията до 12 ч. днес в СДВР и ОДМВР са получени 436 сигнала за нарушения


От началото на кампанията до 12 часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

До момента са образувани 99 досъдебни производства. Данните са динамични.

Към 12 часа на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 34 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 04 юни до момента те са 517.


09.06.2024 06:09

Христо Иванов: Гласувах да не оставим страната в ръцете на Пеевски

Христо Иванов: Гласувах да не оставим страната в ръцете на Пеевски

На парламентарните избори гласувах за мнозинство, което да продължи реформите и България да върви напред, а да не се връща назад и на Изток. За европейския парламент гласувах за хора, от които няма да се срамуваме. Накратко, гласувах за това да не оставяме България в ръцете на Пеевески", каза днес съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов.

Той уточни, че след изборите формацията с ДПС изобщо няма да говори за евентуално общо управление. Като проблем Иванов посочи фактът, че ГЕРБ е изгорила всички допирни точки с коалицията. Иванов отказа повече коментари, преди да станат ясни резултатите от изборите.

Според Христо Иванов нови избори наесен са възможни, но трябва да се направи всичко възможно те да бъдат избегнати.

Той призова хората да излязат и да гласуват, защото съдбата им се решава днес: "Каквото не им харесва в българската политика, ще го получат по две, ако остана вкъщи".


09.06.2024 05:25